Земеделският министър Явор Гечев опроверга спекулациите за това, че украинското

...
Земеделският министър Явор Гечев опроверга спекулациите за това, че украинското
Коментари Харесай

Държавата разби мита за опасното украинско зърно

Земеделският министър Явор Гечев опроверга спекулациите за това, че украинското зърно, влизащо в България, има каквито и да било нездравословни съставки или че не дава отговор на базовите условия на Европейски Съюз.

Гечев съобщи, че са открити единствено " несъществени складови вредители ", само че те не се отразяват върху качеството на продукцията и няма сигнали за здравни проблеми.

Най-големите терзания на Министерството на земеделието не са свързани с фитосанитарния надзор на вноса, а с това, че българските производители не могат да пласират личната си продукция.

" Има пренасищане на пазара в Черноморския район. Включително поради Русия, която е най-големият производител в света. Спецификата на търговия със зърно е такава, че се печелят търгове, в които България не е чак толкоз конкурентоспособна ", сподели Явор Гечев в Народното събрание.

Това се отнася главно за слънчогледа, който сега залежава в размер от 1,166 млн. тона по складовете - " повече, в сравнение с можем да преработим до септември ", по думите му.

Забраната на Европейска комисия за вноса на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе " демонстрира, че проблем има и той е значителен най-малко във връзка с тези култури ", сподели той.

" Въпреки по-слабата годишна продукция пренасищането на пазара води до аномалии, които не можем да овладеем. Не е казусът в пазенето на нечии ползи, казусът е, че имаме продукция за към 3 милиарда, която мъчно ще осъществяваме, каквито и да са обезщетенията от Европейски Съюз, няма да стигнат ", сподели още той.

Изявлението му по време на чуването в Народното събрание пристигна на фона на продължителните спекулации за това, че украинските хранителни първични материали не съблюдават качествения надзор в Европейски Съюз.

Гечев уточни, че условията в Европейския съюз се усилват поради Зелената договорка, само че Украйна е длъжна да дава отговор на тях по силата на комерсиално съглашение от 2017 година

" Да, употребяват се неразрешени в Европейски Съюз субстанции. Това не значи, че пшеницата, която излиза най-после, не дава отговор на базовите условия ", сподели той.

Досега сигнали за проблеми с качеството са засичани единствено в Унгария и Полша. В България обаче влизат артикули, които към този момент са тествани за сходство на румънско-украинската граница.

Въпреки това Министерството на земеделието е въвело изключителни фитосанитарни инспекции, в това число за ГМО или тежки метали - някои от които лишават по 10 дни, затрудняват логистиката и основават стопански усложнения за получателите на стоката.

Тези инспекции са посочили, че няма значими проблеми с влизащия в България слънчоглед - главната продукция от Украйна, поради която недоволстват българските производители.

Хлебопроизводителите в България съвсем не употребяват украинска пшеница, само че и при нея не се откриват отклонения от здравните правила.

" Всяка продукция идва със документ и от Румъния, въвели сме условие пробите в България да се вършат в друга лаборатория. Нямаме сигнали за каквито и да е здравни проблеми, свързани с този вид вносна продукция. Правим спомагателни проби и на крайния артикул. Считам, че сме се справили, тъй като нямаме реакции ", сподели Гечев.

Независимо от всички забранителни заповеди за вноса на артикули - спад в цените на крайните артикули няма и до момента.

" През януари цената на прясното мляко беше 1,10 лева В момента е 80 стотинки при фермерите, само че при комерсиалните обекти няма значително изменение на цената. Което значи, че някъде по веригата, само че не при производителите, пазарът не реагира по верен метод. Ако няма съответни облаги в бранша мляко, няма да може да оцелее при рухване на цената под 80 ст. ", сподели още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР