Земеделският министър посочи, че с това решение се е отменил

...
Земеделският министър посочи, че с това решение се е отменил
Коментари Харесай

Порожанов за протеста на фермерите: Намерихме добро решение

Земеделският министър уточни, че с това решение се е отменил и плануваният им митинг.

Румен Порожанов означи, че са предоставени инспекции на храните преди празниците, както и за двойния стандарт на храните. Министърът посочи, че опасенията за положението на горите са основателни и означи, че ще бъдат наложени нужните ограничения за битката с заболяванията по горите и пожарите. Порожанов разяснява и случая с бедстващите коне в Осоговската планина и акцентира, че всички дотации за притежателя им са спрени, до момента в който му се прави инспекция.

Вчера, след едночасова среща при премиера Бойко Борисов, земеделският министър Румен Порожанов, вносителя на измененията в Закона за горивата Емил Димитров и аграрни производители, беше реализирана договореност: в закона земеделците няма да бъдат вписвани като търговци, а като консуматори на гориво. На пръв взор дребна смяна, само че пък водеща до много промени в работата на земеделците.

Законът е принуждавал земеделските производители да се записват като търговци на гориво, което води до спомагателни тежести и условия, съобщи министър Порожанов по Българска национална телевизия.

След среща с Борисов - без митинг на зърнопроизводителите

Порожанов посочи, че страната дава забележителна отстъпка от акциза на гориво, което обезмисля да се употребяват контрабандни горива.

Министърът на земеделието поздрави земеделския отрасъл за професионалния му метод към отбраната на позицията му и добави, че даже да е имало опит за политизиране на митинга, земеделските производители са задоволително зрели да не се поддават на сходен напън.
Порожанов означи, че в случай че представители на земеделското министерство са били поканени на разискванията на закона, неразбирането е щяло да бъде избегнато.

За случая с бедстващите коне в Осоговската планина Порожанов разяснява, че досега са открити единствено три умрели животни, само че това никога не оправдава държанието на този аграрни производител. По думите на земеделския министър притежателят на конете е трябвало да съгласува пашуването на животните с ветеринарен доктор и да не ги оставя безпризорни. Земеделският министър посочи, че това не е единственият случай на безпризорни коне в планините.

Порожанов изясни, че в съответния случай става дума за рядка порода коне, които получават към 140 евро субсидиране на животно за година. Той добави, че са спрени всички дотации на притежателя на конете, а когато инспекцията се приключи, ще се реши кои заплащания да му бъдат възобновени.

Текат инспекции на голям брой типове храни преди празниците , увери Порожанов. Според него е хубаво, че цените на българското агнешко са положителни в пиковия сезон за потреблението му, само че не можа да разяснява или удостовери известията, че вносното агнешко месо е по-евтино от българското.

В Гърция дотациите са официално по-големи, тъй като се заплаща на база плантация, а не на база повърхност като в България, съобщи министър Порожанов. Ако един фермер се занимава с разнообразни животни, това също се калкулира в дотацията. Плащането дотации на повърхност в България е вярно за страната, съобщи Порожанов, като означи, че през вчерашния ден са изплатени малко над 100 млн. лева

Той посочи, че се чака евросубсидиите за земеделие да намалеят, само че в случай че вноските на страните-членки се усилят с плануваните 0,1% от Брутният вътрешен продукт земеделската и кохезионната политика в Европа няма да пострада.

Земеделският министър съобщи, че са осъществени спомагателни инспекции за двойния стандарт при храните и са установени „ фрапиращо “ по-високи цени на хранителни артикули. В момента текат и разбори на състава на храните. Порожанов увери, че следва да се създаде методология за инспекция на качеството на храните, само че това е трудоемко начинание.

Порожанов призна, че е имало пропуск в незабавните ограничения с корояда и заболяванията по горите и опасенията на хората са основателни, само че от предходната година е формиран спешен щаб по въпроса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР