„Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката.

...
„Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката.
Коментари Харесай

Иванов обеща адекватна помощ за земеделците в Садово заради щетите от градушката

„ Земеделските производители ще получат съответна помощ за вредите от градушката. Държавата е направила всичко належащо и сега, в който стопаните подадат заявки за подкрепяне, с цел да се обследват площите, те ще бъдат обезщетени “. Това съобщи от парламентарната естрада министърът на земеделието доктор Иван Иванов във връзка падналата градушка в Садово на 31 май.

Той напомни, че плануванаъа помощ е обновена и се пресмята въз основата на осъвременени софтуерни карти по данни от Национален статистически институт и Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД, за първото тримесечие на тази година.

Министър Иванов прикани земеделските производители да подадат заявки пред общинските служби „ Земеделие “ в 7-дневен период, с цел да могат тези заявки да бъдат обработени, да се прегледат всички пропаднали площи, да се оцени степента на проваляне на реколтата и компенсациите да бъдат изплатени във допустимо най-кратък период.

Той разяснява, че стопаните не би трябвало да се поддават на внушения, стимулирани от персонални и партийни ползи.

Аграрният министър увери, че Министерството на земеделието е направило всичко належащо, като за ракетен и самолетен прийом за битка с градушките са обезпечени 13,5 млн. лева за покриване на територията на страната.

Той показа пред депутатите подробна информация за активността на Изпълнителната организация „ Борба с градушките “ на 31 май в Пловдивско. Забрана за изстрелване на противоградови ракети сред 16:15 и 16:31 ч. е наложена от Центъра за съгласуване потреблението на въздушното пространство (ЦКИВП) поради прелитането на пътнически аероплан, за да не бъде създаван риск за човешки живот. Общата повърхност на обработените седем градови кафези следобеда на 31 май от 29 ракетни площадки към районна дирекция Поповица е 460 129 дка.

В резултат на негова заповед още на 1 сутринта в Садово Георги Динев, заместник-изпълнителен шеф на Държавен фонд „ Земеделие “-РА и Николай Маринов, шеф на основна дирекция „ Земеделие и районна политика “, посещават Садово по отношение на нанесените вреди в общината и землището.

Те откриват, че по предварителни данни на аграрни производители са наранени 10 – 11 хиляди дка с съществени наранени култури тиквички, домати, пипер, зеле, ряпа, пъпеши, картофи, слънчоглед, царевица, нахут, жито, зърнено-житни, трайни насаждения и други Веднага е сбъднат контакт със чиновниците на общинската и регионалната работа „ Земеделие “ дружно с кметовете на обитаемоте места и земеделските стопани за уточняване на ситуацията и информиране на земеделските стопани за дейностите, които би трябвало да подхващат, съобщи министър Иванов.

Тази година в държавния бюджет са планувани 5 млн. лева за компенсации на аграрни стопани вследствие на неподходящи климатични условия, уточни още той.

Министър Иванов увери, че на 13 юни ще се организира поредна среща сред всички виновни институции за изчистване на избрани неясноти във връзка с работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и с цел да се осъвремени методът, по който се взаимодейства.

Той също по този начин насочи апел земеделските производители да застраховат своята продукция, тъй като страната всяка година планува бюджет, с цел да покрива 65% от цената на застрахователната лавица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което съставлява оптимален интензитет, позволен по европейски правилник.

По данни на Министерството на земеделието към 12 ч. през днешния ден са подадени 20 бр. заявки от земеделските стопани с общ повърхност 1450 дка. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР