Зеленият сертификат не може да предпази Европа от разпространение на

...
Зеленият сертификат не може да предпази Европа от разпространение на
Коментари Харесай

Петър Витанов: Зеленият сертификат изглежда вече безсмислен, но Европа трябва да вземе единно решение


Зеленият документ не може да защищити Европа от разпространяване на Омикрон, само че Европа би трябвало да вземе единно решение за идващите ковид-мерки. Това сподели в предаването „ Брюксел 1 “ Петър Витанов, който дискутира от Страсбург дружно с други български депутати тематиките от дневния ред на Европа.

„ Работих доста интензивно за приемането за зеления документ. Бях вносител на редица оферти и промени на парламентарно равнище, когато се обсъждаше неговата архитектура. В този му вид обаче той към този момент наподобява неправилен, тъй като не може да спре разпространяването на Омикрон, който протича бързо и безсимптомно при доста хора. От друга страна зеленият документ остава инструмент за поощряване на имунизацията, която за момента е единственият метод да се предпазим от тежко прекосяване на заболяването “, сподели Петър Витанов.

По-рано през седмицата, по време на спор в Европарламента, той акцентира, че са нужни незабавни ограничения за хармонизиране на разпоредбите за европейския дигитален документ.

„ Очаквам синхронизиран отговор на цяла Европа, както и общи ограничения. Не е обикновено европейците да не престават да пътуват при разнообразни правила. В една страна да се признава бустерна доза единствено от един производител, във втора – на всички, в трета – да се влиза с изключение на със документ и с тест, а в четвърта – да няма никакви ограничения. Ако желаеме да сме съюз, би трябвало да действаме единно, тъй като в противоположен случай се подронва престижа на Европейски Съюз. “

По отношение на рецесията с Украйна, ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент беше безапелационен, че Европа не би трябвало да бъде третирана като инструмент за решение на рецесии.

„ Украйна е мотив за спора. От една страна е желанието на Съединени американски щати да резервира своето въздействие на континента, от друга - ползата на Русия, която желае да възвърне своето въздействие най-много върху постсъветското пространство “, сподели Витанов.

Евродепутатът счита, че Европа отсъства от огромния диалог, а договарянията се водят сред Русия, Съединени американски щати и НАТО.

„ Напоследък европейските водачи Шолц и Макрон са доста дейни в напъните си да се понижи ескалацията на напрежение, тъй като са наясно, че Европа ще заплати цената на един боен спор. А отвън всичко останало военна рецесия ще значи по-висока цена на газа, стопиране на стопанската система, процеси, които няма да могат да бъдат успокоени години наред “, сподели още социалистът.

Според Петър Витанов България би следвало сама да подсигурява сигурността си като пълновръстен член на НАТО. А дефицитите в армията ни нямат нищо общо с спора с Украйна, само че в този момент стават по-видими.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:



.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР