Зелените площи в града допринасят за подобряване качеството на живота.

...
Зелените площи в града допринасят за подобряване качеството на живота.
Коментари Харесай

Столична община и Лесотехническият университет организират студентско състезание за озеленяване по проект INNOAIR

Зелените площи в града способстват за възстановяване качеството на живота.

Според данните на Европейската организация за околна среда (European Environment Agency) в София има 62% зелени градски площи. 

Проектът ИНОЕЪР дава опция на студенти от Лесотехнически университет да озеленят още една дребна част от София като работят по действителен проблем и разработят планове. Най-добрият план ще получи финансиране за реализация.

Столична община предлага на студентите да разработят план за зелената повърхност край новоизградената разширена част на бул. „ Тодор Каблешков “. Проектите следва да включват растителност, която най-ефективно пречиства въздуха, подкрепя опазването на локалното биоразнообразие, лесна е за поддържане, провокира целогодишен интерес и е налична като цена. Целта е да не се повтарят типичните декоративни типове, а да се осъществят новаторски екологични хрумвания. Студентите ще се включат и в засаждането на растителността.

Компетентно жури с представители на Лесотехнически университет, на Асоциация за развиване на София и Столична община от дирекция „ Зелени системи “ и дирекция „ Транспорт “ ще изберат печелившия план, който ще получи финансиране.

Състезанието се провежда от Асоциация за развиване на София и Столична община и се организира в границите на плана ИНОЕЪР, първият и единствен към този момент план от България, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване посредством Инициативата „ Иновативни действия за градско развиване “.

„ Разчитаме на студентите да покажат оптималната полезност на една дребна територия и да дадат образец за виновен резистентен ландшафтен дизайн. София има потребност от такива експерти, а софиянци – от такива вдъхновяващи образци “ – сподели кметът Йорданка Фандъкова.

„ Студентите по Ландшафтна архитектура към Лесотехнически университет са обучавани и стимулирани да преглеждат антропогенната и естествената среда като единно цяло и, проследявайки взаимоотношението човек-природа, да вземат аргументирани решения за опазване и поддържане на салдото сред тях. Те са изобретателни и умеят да съчетават новаторски подходи в работата си с условията за стабилно развиване “ – сподели гл. ас. М. Шахънова.

Представянето на студентските планове се планува да е през май 2022 година в Лесотехнически университет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР