Зелените коридори за пазаруване в супермаркетите се преместват следобед. Вместо

...
Зелените коридори за пазаруване в супермаркетите се преместват следобед. Вместо
Коментари Харесай

Възрастните хора ще пазаруват в нов час в магазини и аптеки

Зелените коридори за извършване на покупки в супермаркетите се реалокират следобяд. Вместо от 8:00 до 10:00 сутринта, възрастните клиенти ще могат да си купуват нужното от 13:30 до 16:30. По-младите нямат право да влизат в магазините в този откъслек от време. Това гласи нова заповед на министъра на опазването на здравето, която влиза в действие от събота, 14 ноември.

В аптеките ще има два " зелени коридора " – заран сред 8:00 и 10:00 и следобяд сред 13:30 и 16:30. В тях ще се позволяват единствено хора на и над 65-годишна възраст.

Часът е най-приемлив както за магазините, по този начин и за възрастните хора, доста от които вървят на работа, разгласи на брифинг министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Държавата приготвя нови ограничавания в битката с ковид...

Хората на и над 65 години могат да вървят и през другото време в магазините, в случай че имат такава нужда, акцентира министърът.

Властите са работили повече от седмица по избирането на най-подходящия интервал за " зелени коридори ", извършени са доста диалози с комерсиалните вериги и е реализирано това решение. Възрастните хора прецизно съблюдават зелените коридори, увери Ангелов.

Първоначалната заповед на здравния министър за " зелени коридори " сътвори съществени проблеми, тъй като на процедура ограничи достъпа на възрастните хора до магазините единствено сред 8:00 и 10:00 сутринта. Те не бяха допускани да пазарят през останалата част на деня.

Грозните подиуми с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в действие. В обществените мрежи заваляха свидетелски разкази за сходни случки, съпроводени с остри рецензии към властта. Репортажите за гафа обиколиха всички медии.

Намеси се и омбудсманът Диана Ковачева и обществено посъветва здравния министър да промени заповедта, защото тя дискриминира най-възрастните българи, а извършването на покупки в ранните утринни часове може да докара до произшествия в студеното и хлъзгаво време.

Ковачева посочи като стеснителен обстоятелството, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, в случай че пазарят в часове, разнообразни от плануваните.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР