Зехтинът екстра върджин има обозначение на етикета си. На италианския

...
Зехтинът екстра върджин има обозначение на етикета си. На италианския
Коментари Харесай

Стандарти за качество на зехтин екстра върджин

Зехтинът екстра върджин има означение на етикета си. На италианския е Extra Vergine, на френския - Extra Vierge, на испанския - Extra Virgin, а на британския - Extra Virgin. Този зехтин е изработен от маслиново масло и е с най-високо качество. Получава са при механичното сплескване на маслини, вследствие на първото студено добиване при температура не по-висока от 27ºC.

Най-добрата от най-хубавите годишна продукция зехтин екстра върджин може да познаете с в допълнение маркираното на етикета D.O.P - Denominacion de Origen Protegida. Представлява извънреден тип, създаден от маслини, отглеждани в избран географски регион и регламентирано на място произвеждане.

Маслиновото дърво пък се отглежда по най-високите стандарти, като в същото време е подложено на непрекъсната инспекция на качеството. Denominacion de origen са избрани зехтините Baena, Bajo Aragon, Gata-Hurdes, Les Garrigues, Montes de Toledo, Priego de Cordoba, Sierra de Cazorla, Sierra de Segura, Siurana, Aceites de Monterrubio.

Използването на маслиново масло е удобно и работи здравословно за сърцето заради наличието на мононенаситени мазнини. Счита се, че ежедневната приложимост на зехтин спомага за намаление на кръвното налягане. Високото равнище на олеинова киселина в зехтина се всмуква в тялото, като намира своя път към клетъчните мембрани и трансформира сигнализационния им модел. По този метод намалява кръвното налягане.

Съдържанието на мононенаситени мазнини в зехтина се свързва освен с намаляването на холестерол, само че и в допълнение спомага за понижаване на кръвното налягане. А колкото е по-качествен зехтинът, толкоз по-добре.

Върджин, без допълнението екстра (Virgin olive oil, Olio di oliva vergine) също е зехтин с високо качество. Напълно естествен артикул е, създаден посредством добиване без нагряване, само че от по-ниско качество на маслините, в сравнение с тези за екстра върджин. Това масло е по-малко наситено, с по-малко изискан усет и се създава по по-малко строги стандарти за качество. Респективно е и с по-ниска цена.

Как да разпознаем същинския екстра върджин зехтин?

 Студенопресован зехтин

За страдание на пазара има търговки марки, които спекулират с етикета екстра върджин, до момента в който наличието напълно не дава отговор на условията за сходно качество зехтин. Поради тази причина е хубаво да се научите да разпознавате сами качествения екстра върджин зехтин.

На първо място, ще разпознаете екстра върджин зехтина по неговата консистенция. Ако го сложите в ледник, той би трябвало да се втвърди доста, а когато го извадите на стайна температура, още веднъж се втечнява и придобива предходния си тип. Ако зехтинът не е с качество екстра върджин, то той няма да се промени - това значи, че в състава му има огромно количество примеси.

Вкусът на хубавия екстра върджин зехтин е леко горчив, кондензиран и даже леко пикантен, а ароматът на маслини е добре осезателен. Зехтинът екстра върджин не трябва да се подлага на термична обработка, тъй като се губят всичките му потребни качества. Той е подобаващ за овкусяване на салати, дипове и разядки.

Ползи от зехтина екстра върджин

 Зехтин екстра върджин

Благодарение на студеното сплескване в маслините се резервират всички скъпи съставки, правейки зехтина екстра върджин една от най-здравословните растителни мазнини в света.

Зехтинът екстра върджин съдържа големи количества антиоксиданти, а постоянната му консумация защищава от нездравословните свободни радикали, които предизвикват редица здравословни проблеми и даже някои типове рак.

Има и отлични противовъзпалителни свойства, същински балсам за здравето на сърдечния мускул. Понижава високото кръвно, защищава от неприятния холестерол и укрепва кръвоносните съдове.

Помага за понижаване на болките в ставите, облекчава болките при ревматоиден артрит и оказва помощ за ограничение на подуването. Зехтинът в композиция със спазването на средиземноморска диета понижава риска от инсулт и оказва помощ за удължение на живота.

Редовната консумация на първокласен екстра върджин зехтин резервира клетките и защищава от прибързано стареене.

Вижте какво вкусно и потребно може да приготвите със зехтин, като разгледате нашите предписания със зехтин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР