Здравословното хранене е важно за всяка възраст. Но с напредването

...
Здравословното хранене е важно за всяка възраст. Но с напредването
Коментари Харесай

Тайните в храненето за дълга младост

Здравословното хранене е значимо за всяка възраст. Но с напредването на годините положителната диета може да изиграе основна роля в поддръжката на юношески тип и тонус за цялото тяло, без значение от гените. National Geographic потегли по следите на положителната храна, която отсрочва остаряването и ни резервира млади за дълго.

В изследването са следени 1000 столетници от разнообразни краища на света, както и хора на възраст 40 г +. Ключовият извод е, че здравите хора над междинна възраст имат едни и същи здравословни привички в храненето и в следствие не са страдали в никакъв случай от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести или рак.

Културата, известна като Синя зоня, се среща по целия свят в изцяло разнообразни географски и културни условия. Общото обаче е умереността и живот в златната среда, в която не се прекалява нито с количество, нито с качество.

Каква е диетата за дълга младост?

Фокус върху здравословната растителна храна

Майка ви е била права, когато е упорствала да си изядете зеленчуците. Растителната храна е богата на доста нутриенти и антиоксиданти, полифеноли, каротеноиди, витамини, фолиева киселина. Учените в изследването са изследвали по какъв начин храната въздейства на остаряването на тялото и са единомислещи, че растителната храна в менюто на столетниците е над 50 % от диетата им. По този метод се възпира развиването на хронични заболявания като Диабет вид 2, рак и сърдечно-съдови болести. Растителната храна прочиства чревния тракт като почиства шлаките и дава доста заряд за клетките.

Така да вземем за пример, хората от Синята зона употребяват месо два пъти седмично и то нормално по специфичен мотив. А тези, които обичат месото, са избирали повече риба и морска храна, която е богата на жизненоважните Омега3-мастни киселини. Те са изключително значими за мозъка и сърцето и спомагат за усвояването на протеините от ястията.

Избирайте пълнозърнести и непреработени храни

Консумацията на свръхпреработена храна може да форсира остаряването на клетките. Това се дължи на високото наличие на хидрогенирани масла, които в огромната си част са трансмазнини, а те постоянно са отговорни за хронични възпаления, преяждане и прибързано остаряване. Не е изненадващо, че всички представители на Синята зона акцентират, че се хранят извънредно с органична храна в занемарен тип: месо, зеленчуци и плодове, зърнени храни, които са суровина за главното меню. Същите хора главно сами подготвят храната си и доста рядко се хранят с промишлено приготвена храна, като да вземем за пример замразени артикули или полуфабрикати или поръчана храна от вън.

Билки и естествени артикули вместо медикаменти

Представителите на Синята зона споделят, че при болест прибягват към естествените биологични медикаменти и рядко или съвсем в никакъв случай не взимат лекарства. Така да вземем за пример, в обособените страни има разнообразни билки, считани за лечебни съгласно региона, само че всички столетници знаят кои са те и по какъв начин да ги употребяват. В някои региони пият отвари от мед, в други от лимон, в трети недопечен чесън и лук, в четвърти джинджифил и локални корени и билки, само че във всички случаи домашната аптека се оказва е по-добра от фармацевтичната промишленост.

Ядки вместо шоколад

Ядките са прелестна пълнозърнеста храна, която може да се употребява в доста случаи и изцяло замества модифицираната храна като снаксове и чипсове. Освен това с поглъщането на пакетирана храна от 100 грама, да вземем за пример, се гълтам голямо количество калории, само че в тях няма никакви хранителни субстанции, по тази причина тялото постоянно остава гладно и желае още, само че същинска храна за клетките

Ядките са богати на Омега3-мастни киселини, които се борят с възпалителните процеси и понижават риска от болест на Алцхаймер.



Разнообразни източниците на калций и фибри

Калцият оказва помощ на костите да запазят здравината си и скелетът да е резистентен и в преклонна възраст, а това понижава риска от насърчаване на Диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести. Затова с напредването на възрастта, повече ядки са равни на повече здраве.

Ядките, комбинирани с умерена консумация на млечни артикули дават добра формула за дневна дажба калций. Киселото мляко е най-хубавият източник от млечните артикули поради леката ферментация, потребна за чревната флора. Следват сирената и прясното мляко. Козето мляко е най-подходящо за консумация за хората 40 година +, тъй като е най-неутрално и с по-малко наличие на казеин. Смята се, че и по-лесно се приема от тялото.

Изненадващо, калций може да се набира и от растителна храна – ядки, семена, бобови растения като фасул, леща, грах, нахут и зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад, киселец, кейл, зелени салати. Бонусът е, че тези храни имат и очистващи свойства на токсините в тялото, с изключение на, че са богати на калций и растителни фибри. Зеленолистните понижават и неприятния холестерол.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР