Здравословният начин на живот, включващ здравословно хранене и физическа активност,

...
Здравословният начин на живот, включващ здравословно хранене и физическа активност,
Коментари Харесай

Наръчник на диабетика – физическа активност


Здравословният метод на живот, включващ здравословно хранене и физическа интензивност, е неизменима и значима съставния елемент от лечебния режим на всеки диабетик.

Физическата интензивност дава опция за основаване на позитивни страсти у спортуващия, повишение на самочувствието му и наред с това редица други изгоди за тялото, като: намаление на равнищата на кръвната захар, артериалното налягане, възстановяване на липидния профил, повишение на издръжливостта на костите, за по-добър сън и други

Кръвната захар е главно „ гориво” за работещия мускул. Той я „ изгаря”, като я трансформира в нужната за работата му сила. Затова физическата интензивност, когато е добре подбрана по време, активност и дълготрайност, усъвършенства стойностите на кръвната захар при диабетиците. Това важи, както за пациентите, които са на инсулинолечение, по този начин и за лицата със захарен диабет вид 2, които организират лекуване с перорални средства или диета.

Физическата интензивност носи и спомагателна опция за редукция на тегло при лицата с наднормено тегло и затлъстяване.

Препоръките на специалистите са:
Възрастните лица със захарен диабет би трябвало да имат към 150 минути седмично умерена или по-интензивна аеробна физическа интензивност, разпределена в 3 дни от седмицата; При по-възрастните диабетици могат да бъдат подобаващи спортове, повишаващи тяхната флексибилност и баланс, да вземем за пример йога или тай-чи; Децата – би трябвало да отделят към 60 минути всеки ден за умерени или по-интензивни аеробни упражнение и най-малко 3 пъти в седмицата за укрепващи мускулно-скелетната система активностти;
От значително значение е всеки човек да избере действия, които са му приятни, постижими и устойчиви, да вземем за пример: разходка в парка, крос с домашния любим или без него, плуване, танци, боулинг, колоездене, голф, игра с деца и доста други.

Дори и да не успявате да спазвате точните рекомендации, знайте, че най-важното е да намалите времето прекарано в седнало състояние, като работа пред компютъра, гледане на телевизия и други По-добре на всеки 30 минути (време, прекарано в седнало положение) имате ставане, разходка или различен тип физическа интензивност.

Защо това е доста значимо?

Изследванията потвърждават, че спазването на деен метод на живот усъвършенства гликемичния надзор, като за период от 8 седмици при лица със захарен диабет вид 2 равнищата на гликирания хемоглобин са спаднали с 0,66%, при другояче липса на смяна в равнищата на показателя на телесна маса.

Физическата интензивност би могла да отсрочи изявата на захарния диабет при лица, които имат влечение за това – да вземем за пример са с предиабет.

При пациентите с вид 1 захарен диабет

би трябвало да се има поради, че физическата интензивност може да сътвори заплаха от хипогликемия. Същото важи и за вид 2 диабетиците, които се лекуват със сулфанилурейни препарати или Репаглинид. Този тип лекарства покачват секрецията на инсулин от панкреаса скоро след приема им, по самостоятелен от равнищата на кръвната захар механизъм. Затова би трябвало да се познават някои правила.

Преди физическата интензивност е желателно кръвната захар да е сред 5-7 ммол/л. Ако кръвната захар е под 5,6 ммол/л одобри храна и отложите плануваното спортно занятие за по-късно.

Физическа интензивност и хронични затруднения на диабета
Свързани публикации.. Наръчник на диабетика – Правилен хранителен режим, само че какъв? 1 Наръчник на диабетика: Дозиране на инсулин 0 Наръчник на диабетика: Лечение с инсулин 0

Трябва да се има поради, че при лицата с тежка непролиферативна ретинопатия или пролиферативна ретинопатия има нараснал риск от кръвоизлив в стъкловидното тяло или отлепване на ретината при по-интензивна и тежка физическа интензивност. При тези пациенти се предлага авансово да се извърши консултация с офталмолог и да се оцени самостоятелния риск преди спортното начинание.

При лицата с диабетна полиневропатия изборът на комфортни обувки е от изключителна значимост при упражняването на накакъв спорт. Това хронично затруднение е обвързвано с понижаване на сетивността към болежка и напън и има по-голям риск от формиране на язви. Преди и след всяка физическа интензивност краката би трябвало да се подробно ревизират за рани и в случай че те са налице - навременно лекуват.

3999
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР