Здравният министър Костадин Ангелов заяви днес, че ще търси още

...
Здравният министър Костадин Ангелов заяви днес, че ще търси още
Коментари Харесай

Търсят още пари за заплати на медици

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи през днешния ден, че ще търси още благоприятни условия за увеличение от 2021 година на заплатите на работещите в областта на опазването на здравето.

„ За да има изясненост какви средства са нужни, сега се актуализира картината за потребностите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят диалози, с цел да намерим способи този финансовия запас да бъде обезпечен “, заяви Ангелов на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Като главен проблем в бранш „ Здравеопазване “ ръководителят на асоциацията Милка Василева уточни кадровия недостиг измежду експертите по здравни грижи.

„ В системата работят 23 021 медицински сестри, като междинната им възраст е 55г., 3684 акушерки при междинна възраст 53 година и 2795 лаборанти със междинна възраст 51 година От медицинските сестри към 60% са в трудоспособна възраст, 19,7% са в пенсионна, а на 19,64% следва пенсиониране в идващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младежите нямат интерес към нея. Трябва дълготрайна тактика, с цел да променим тази наклонност “, добави Василева.

По време на диалозите бяха разисквани и други въпроси на дневен ред, свързани с продължаващото образование, изискванията на труд, пълномощията и отговорностите на експертите по здравни грижи.

В рамките на срещата здравният министър напомни предлагането си БАПЗГ да влезе като контрактуван сътрудник на Надзорния съвет на НЗОК, с цел да договаря размери и цени на медицинските действия и да взе участие в диалозите за Националния рамков контракт. В момента се разисква и смяна в образователните проекти, с която се планува учащите се за медицински сестри да имат опция да работят по специалността си до момента в който учат, уточни проф. Ангелов. Министър Ангелов предложи министерството на опазването на здравето да излъчи свои представители, които, дружно с представители на асоциацията, да работят за решение проблемите на експертите по здравни грижи, в действен порядък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР