Здравният министър Кирил Ананиев отговори на декларацията на лидера на

...
Здравният министър Кирил Ананиев отговори на декларацията на лидера на
Коментари Харесай

Ананиев отрече управлението да е лъгало медсестрите, оправда се с НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев отговори на декларацията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Червената лидерка попита за какво министър председателят Бойко Борисов е излъгал за сумата, заделена за заплатите на медицинските сестри.

"Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. 86 млн. лева бяха обезпечени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С доклада за месец септември, ние ще забележим действителните числа. На тримесечие се дават тези доклади. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лева е реалност, тъй като има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия контракт. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да дава средства единствено по законов ред ", съобщи Ананиев.

Той изясни, че когато са били отпуснати първите 30 млн. лева, се е достигнало равнище на финансиране на дейностите "извън наложителното здравно обезпечаване ". Понеже митингите на здравните служащи траяли, Министерският съвет взел решение сумата бъде 50 млн. лева, като трябвало да се събере информация от лечебните заведения. "И да забележим дали сме стигнали до тавана, оптималния размер, който законно можем да ги предоставим. Тогава се откри, че тези 6 млн. лева са единствената сума, която можем да предоставим ", сподели още Ананиев. Той уточни, че от здравното министерство възнамерявали да се извърнат и към Европейската комисия поради проблема.

Ресорният министър в последна сметка се оправда с изявление на представители от НЗОК. Според него сътрудниците му от здравноосигурителната каса настояват въпросните 50 млн, планувани от касата, нямат нищо общо с 50-те млн., признати от Министерския съвет. Ананиев е безапелационен, че това не е по този начин. От думите му се схваща, че отговорността била на НЗОК, защото тя имала контракт с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички. "Ние имаме контракти по разпоредба 3 единствено със 147 лечебни заведения. Няма по какъв начин да подкрепим всички медицински сестри в страната. Това решение е взето напълно аргументирано и тъкмо от нашите сътрудници от НЗОК ", добави още министърът на опазването на здравето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР