Здравните власти във Враца и Монтана издадоха специални препоръки към

...
Здравните власти във Враца и Монтана издадоха специални препоръки към
Коментари Харесай

Здравните власти във Враца и Монтана зоват! Вижте какво трябва да правите при ухапване от кърлеж

Здравните управляващи във Враца и Монтана издадоха специфични рекомендации към медицинските експерти и жителите на областите за дейности при захапване от кърлеж, научи BulNews.bg.
Препоръките са по отношение на епидемиологичното разпространяване на кърлежите през пролетно-летния сезон и засиленото нахлуване на хората и домашните животни в природата.
Експертите оповестяват преди всичко, че кърлежът би трябвало да се смъкна оптимално бързо, по опция от здравно лице.
Важно е хората да знаят, че мястото на ухапването би трябвало да се следи за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа. Зачервяването нормално е с диаметър най-малко 4-5 см и нараства бързо. Мястото е без сърбеж и стопляне на кожата. Възможно е да се появят признаци на субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в района на ухапването и общи грипоподобни недоволства. Това са признаците на ранна Лаймска болест.
Втората по периодичност, излъчена с кърлежи зараза в страната, е Марсилската тресчица. Тя стартира с ненадейно покачване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, мрачно леке на мястото на ухапването и малък макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.
Антибиотична профилактика се предлага единствено за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, в случай че са изпълнени всички изброени по-долу признаци:
• Сваленият кърлеж е разпознат надеждно като русалка или възрастен Ixodesricinus
• Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение минимум на 24 часа
• Антибиотичната профилактика може да стартира в границите на 72 часа след свалянето на кърлежа
• Заразеноста на кърлежите с Borrelia burgdorferi в района е минимум 20%.
В подобен случай се приема антибиотик, като се употребява единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания). За деца до 12 години - цефуроксим от 10 mg/kg до 15 mg/kg (максимално до 250 mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).
Антибиотична профилактика след захапване от кърлежи не се предлага като средство за попречване на Марсилска тресчица. Вместо това, хората след захапване от кърлеж би трябвало да наблюдават за развиване на описаните нагоре признаци и при потребност да се съветват с персоналния си доктор, допълват специалистите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР