Здравните власти на остров Ибиса призоваха туристите да бъдат бдителни

...
Здравните власти на остров Ибиса призоваха туристите да бъдат бдителни
Коментари Харесай

Ибиса предупреждава туристите за риск от треска Денга

Здравните управляващи на остров Ибиса приканиха туристите да бъдат бдителни за признаци на тресчица Денга.

Между май и ноември предходната година Ибиса претърпя няколко епидемиологични гърмежа от рисковия вирус, пренасян от комари. Здравните управляващи предизвестиха, че съществува " сдържан " риск туристите да се заразяват и това лято, оповестява Euronews.

Треската се популяризира от комари, инфектирани с вируса Денга. Заболяването е постоянно срещано в региони с парещ и мокър климат - среда, в която комарите се развиват добре. Денга не е заразна и не може да се предава от човек на човек. Понастоящем рискът от заразяване с вируса е невисок, само че през лятото ще се увеличи до сдържан.
" Един от евентуалните преносители на Денга е комарът Aedes albopictus, който участва в целия регион, испанското Средиземноморие и Балеарските острови, а също и в някои региони на вътрешността и северната част на страната ", съобщи представител на испанското министерство на опазването на здравето, което започва осведомителна акция.

Близо 100 милиона случая на Денга се записват всяка година. До три четвърти от хората, които се заразяват, са безсимптомни. Онези, които се разболеят, могат да развият леки или тежки признаци, в това число тресчица, гадене, повръщане и обрив. Болките в ставите, костите, мускулите и очите също са предупредителни признаци за развиване на болестта.

Симптомите се появяват сред 4 и 10 дни след ухапването от комар. Ако подозирате, че сте инфектирани с вируса, посетете доктор допустимо най-скоро. Въпреки че множеството хора се възстановят без лекуване след към седмица, към един на всеки 20 души изпитва тежки признаци и би трябвало неотложно да отиде в болница. Рискът е нараснал за тези, които и преди този момент са били инфектирани с вируса. Болките в корема, кървене от носа или венците са признаци на тежка Денга, прецизира Euronews.

Съществува ваксина против вируса, утвърдена за приложимост в Европейския съюз, само че тя се предлага единствено при тези, които към този момент са се заразявали един път с вируса.

Най-добрият метод да се предпазите от заразяване е да избягвате захапване от комар. Носете облекла с дълги ръкави, и използвайте репелент, поучават от испанското министерство на опазването на здравето.

Макар че се среща относително рядко в Европа, през летните месеци на предходната година Денга е открита в Хърватия, Франция, Италия и Португалия. Учените изясняват този факт с горещите талази на континента.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР