Здравната система трябва да е насочена към отделния човек. Пациентите

...
Здравната система трябва да е насочена към отделния човек. Пациентите
Коментари Харесай

ЕК поиска здравна профилактика у нас и прозрачност при пациентските организации

Здравната система би трябвало да е ориентирана към обособения човек. Пациентите са съществена заинтересувана страна и Европейска комисия, И СЗО поддържат визията, че здравната система би трябвало да е към индивида, освен за лекуване и профилактика, а и пациентите би трябвало да имат думата и да са основатели на политики. Това сподели по време на онлайн конференция " Здравеопазването след пандемията: политики, вложения, технологии, човешки капитал " - Генерална дирекция " Здравеопазване и сигурност на храните ", проведена от Българска стопанска камара - Филип Домански, представител на Европейската комисия.

Той разяснява няколко хрумвания, откакто уточни, че следи какво се случва в страната ни - открито е, че поради липса на инфраструктура пациенти от отдалечените места нямат идентичен достъп до здравна помощ и в тази връзка предложи да се разиска " пациентска винетка ".

Домански се обърна и към новото държавно управление за това, че се надява то да прегледа здравната система, както и да дефинира средствата в Плана за възобновяване и развиване и да вкара профилактиката в опазването на здравето. Европейският специалист означи още, че няма обособен фонд за пациентски организации, само че съпостави с проблеми в други страни, където към този момент е зародил въпросът за какво пациентските организации се финансират от фармацията. За проблеми с прозрачността в България не е чул, само че изиска да има правила за това и означи, че няма и пациентска организация за деца у нас.

В дискусионната сесия на тематика " Правата на пациентите и ролята на пациентската общественост в справяне с пандемията " Стефан Попвасилев, основен специалист в отдел " Социални права, обучение, опазване на здравето и околна среда " към омбудсмана на Република България, уточни няколко казуса: Труден достъп до здравна помощ за хората от дребните обитаеми места и огромна разлика в услугите сред дребните лечебни заведения, общинските и частните. Той повдигна и тематиката с медицински произведения - жизненоважни, които не се заплащат от НЗОК. Попвасилев счита още, че всички контролиращи органи в системата не може да са под шапката на Министерство на здравеопазването и уточни неизпълнени обещания като липса на Фонд за обезщетение, система за жалбо-обезщетение, непостроената към момента детска болница, както и обстоятелството, че шефове еднолично дефинират разпоредбите в лечебните заведения, като да вземем за пример пациент да се храни за 2 лева при престой там.

Искания от страна на омбудсмана бяха прекъсване на клиничните пътеки и предварителна защита на болесттите. За пациентските организации Стефан Попвасилев разяснява, че не може такава организации да стоят до министъра, давайки образец с подобен случай от времето на здравният министър Кирил Ананиев (по време на ръководство на ГЕРБ).

От страна на пациентски организации участваха Наталия Цекулова, БХК, Наталия Маева, ръководител на Национална пациентска организация. Тя уточни проблем с отчитането на смъртността при родилки в България и даде образец, че се знае за седем умряли при или към раждането дами, а съгласно статистиката на Национален статистически институт има нула умряли родилки. " Министерство на здравеопазването отхвърля да отговори на въпроса за какво се стига до това размиване ", заяви Маева. По тематиката се намеси европейският специалист Домански, който уточни, че явно има проблем с прозрачността в този случай.

От пациентските организации желаят още новото държавно управление да ги впише в формален указател, както и срещи с специалисти на Министерство на здравеопазването. Представителят на Министерство на здравеопазването доктор Цветолюба Генкова, шеф на дирекция " Права на пациентите " към Министерство на здравеопазването, посочи, че пациентски организации са канени неведнъж, само че не се отзовавали всички.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР