От 1 юли това ще е факт в частния и

...
От 1 юли това ще е факт в частния и
Коментари Харесай

Гърция въвежда 6-дневна работна седмица срещу щедро заплащане

От 1 юли това ще е реалност в частния и обществения бранш, само че не и за държавните чиновници. По този метод страната желае да се оправи с неналичието на квалифицирани фрагменти
Особено по време на гръцката дългова рецесия постоянно се чуваше клишето за " мързеливите гърци ". То се оказва прекомерно стабилно, без значение че беше неведнъж опровергавано. За последно - от проучване, извършено от университета в Гронинген през септември 2023 година. От него излиза наяве, че хората в Гърция работят приблизително по 2036 часа годишно, следвани от поляците (2023 работни часа). Германците заемат едно от последните места по този индикатор - те работят единствено 1386 часа в годината.
Гърците са измежду най-работливите
МВФ похвали Гърция за упования стопански приръст в страната през 2024 година, който вероятно ще е съвсем 3%. Всички представени данни демонстрират, че гърците в действителност са измежду най-работливите в Европейски Съюз. Изследване на Евростат, представено от немското икономическо издание " Виртшафтсвохе ", също го удостоверява. Според него междинната работна седмица в Гърция през 2022 година е била с дълготрайност 42,8 часа, а в Германия - 40,4 часа.

Нещо повече - от 1 юли в Гърция вкарват 6-дневна работна седмица в частния и обществения бранш, само че не и за държавните чиновници, оповестява списание " Фокус ". По този метод Гърция желае да се оправи с един проблем, който съществува и в Германия - неналичието на квалифицирани фрагменти. Това обаче не пречи в Германия да се разисква даже въвеждане на четиридневна работна седмица, като тази концепция е изключително известна измежду младежите.

От 1 юли трудещите се в Гърция ще могат да работят шест дни в седмицата - само че смяната е на доброволни начала, т.е. всеки ще може самичък да взема решение дали да работи по още един ден в седмицата. Допълнителният труд ще бъде поощряван с великодушна надбавка към заплатата: в случай че изключителният работен ден е в събота, нарастването ще бъде от 40%, а в неделя и на публични празници чиновниците ще получават 115% по-високо заплащане, написа " Виртшафтсвохе ".
Много гърци поставят ексклузивен труд
Не всички обаче са въодушевени от концепцията за шестдневна работна седмица. Експерти виждат в този опит на държавното управление опит законодателството да се приведе в сходство с действителността, разяснява сп. " Фокус " и напомня, че доста гърци се нуждаят от две или повече работни места, с цел да свързват двата края. Адвокатът по трудово право Янис Карузос да вземем за пример споделя пред немското издание, че доста хора и в този момент поставят спомагателни часове труд, само че той нормално остава недеклариран и незаплатен.

Най-много от новия правилник ще печели страната, която ще събира по-високи социалноосигурителни вноски и налози, защото се чака да намалее делът на недекларирания труд, отбелязва още " Фокус ". В същата връзка " Виртшафтсвохе " цитира немския икономист и специалист за Гърция Йенс Бастиан, който приветства обстоятелството, че така наречен сенчеста стопанска система, част от която е и недекларираният ексклузивен труд, от ден на ден ще излиза на ярко. Той обаче не е уверен, че доброволната 6-дневна работна седмица е онази промяна на пазара на труда, от която Гърция в този момент се нуждае.
Ще се реши ли казусът с дефицита на работна ръка?
Критики се чуват и от опозицията, както и от синдикатите. Освен това е прекомерно подозрително, че смяната ще реши казуса с дефицита на квалифицирана работна ръка, от който страда също Гърция. " През последните 12 години доста млади и стимулирани хора напуснаха страната заради неналичието на вероятности за бъдещето. Те няма да се върнат, в случай че работят повече и имат по-дълъг работен ден ", уверен е Йенс.

Така или другояче опцията е налице - шестдневната работна седмица ще влезе в действие от 1 юли. Мярката ще се подчинява на строги правила. Освен че ще заплащат надбавки, работодателите ще би трябвало да се погрижат и за това работното време да не надвишава осем часа дневно, както и спомагателните работни часове да не са нощен труд. Друго условие е изключителният труд да бъде авансово регистриран на централния сървър на Министерството на труда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР