Европейската комисия удължава с шест месеца срока на действие на

...
Европейската комисия удължава с шест месеца срока на действие на
Коментари Харесай

ЕК удължи с шест месеца мерките в подкрепа на фермерите, Украйна търси купувачи за захарта си

Европейската комисия удължава с шест месеца периода на деяние на краткотрайните ограничения, които разрешават на страните от Европейския съюз да изплащат държавна помощ на земеделските производители, наранени от пазарни разтърсвания, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Решението значи, че държавните управления ще могат да дават на изпитващите усложнения аграрни сдружения помощ на стойност до 280 000 евро (299 187 долара) до края на 2024 година Еквивалентният предел за секторите на рибарството и аквакултурите е 335 000 евро.

Строгите правила на Европейски Съюз за държавните помощи нормално не разрешават на страните членки да дават на фирмите си преимущество пред техните съперници като защитна мярка против антиконкурентни пазарни практики.

След нашествието на Русия в Украйна през 2022 година обаче Европейска комисия реши краткотрайно да смекчи тези правила, с цел да помогне на европейската стопанска система да издържи на разтърсванията от глобите и съветските насрещни наказания. Сега Комисията последователно отдръпва тези краткотрайни ограничения, като срокът на деяние на множеството от тях изтича в края на юни.

Обявеното през днешния ден удължение на действието на ограниченията се отнася единствено за селското стопанство и бранш риболовство. Това значи, че тези два бранша ще продължат да се възползват от по-меките правила за държавните помощи до края на декември 2024 година, до момента в който ограниченията за другите браншове би трябвало да приключат на 30 юни.

Специфичните разпореждания, ориентирани към понижаване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива, обаче ще продължат до края на 2025 г. На фона на гневните митинги на земеделските производители през последните няколко месеца политиците от Европейски Съюз акцентират нуждата да се понижи тежестта за селскостопанския бранш.

В същото време стана ясно, че Украйна евентуално ще е изразходвала препоръчаната ѝ квота за експорт на захар на пазара на Европейския съюз за 2024 година до идващия месец и може да се наложи да понижи площите, засети със захарно цвекло, с до 20 %, в случай че не откри други пазари. Това оповестява Ройтерс, базирайки се на първия заместник-министър на земеделието на страната Тарас Висоцки.

Висоцки сподели пред организацията, че страната му, която възнамерява да рафинира 1,8 милиона метрични тона захар през 2024 година, ще може да изнесе единствено 262 000 тона захар за Европейски Съюз за цялата година.  " Най-вероятно наподобява, че до 5 юни, преди влизането в действие на евентуалното решение за тази квота, тя евентуално ще бъде към този момент изчерпана и няма да има експорт (за ЕС) до 1 януари 2025 година ", уточни Висоцки.

Той добави, че Украйна към този момент е изнесла 220 000 тона захар за Европейски Съюз тази година. Заместник-министърът изясни, че огромните украински производители на захар се пробват да намерят нови пазари за своята продукция, като евентуално привлекателни дестинации са Близкият изток и Западна Африка.

По думите на Висоцки 30 % от износа на захар през април са били за страни отвън Европейски Съюз като Камерун, Турция, Израел и Гвинея.

" Обмислят се и азиатски страни. Но значим фактор тук е Суецкият канал ", акцентира Висоцки.

Атаките на подкрепящите Иран йеменски бунтовници хуси против кораби в Червено море от ноември насам забавиха търговията сред Азия и Европа през Суецкия канал.

Висоцки сподели, че украинските фермери са запазили площта за засяване на захар през 2024 година на високото равнище от предходната година от към 240 000 хектара, само че площите могат да намалеят с 20 % през 2025 година, в случай че производителите не намерят задоволително търсене за продукцията си.

Европейската комисия по-рано тази година предложи ограничения за ограничение на доставките на селскостопански артикули от Украйна в опит да потуши митингите на фермерите против скока на евтиния импорт след нашествието на Русия в страната през 2022 година Предложението на Комисията, което ще изисква утвърждение от държавните управления на Европейски Съюз и Европейския парламент, вкарва по този начин наречената спешна спирачка за най-чувствителните артикули - птиче месо, яйца и захар, позволявайки налагане на мита, в случай че вносът надвишава междинните равнища от последните години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР