"Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана”.

...
"Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана”.
Коментари Харесай

Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана

"Здравната система е остаряла по метода, по който е структурирана”. Това съобщи в "Събуди се " по Нова телевизия доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Той разяснява инспекциите на прокуратурата в 7 лечебни заведения, които бяха оповестени в петък.

"Здравната ни система е доста зле, регистрират го българите всекидневно - скъпа, необърната към пациента, липсва информация, не знаеш дали се ползват актуалните стандарти. Система, която не е обърната към жителите и пациентите. Система, в която нито хората имат доверие, нито лекарите са доволни”, разяснява доктор Хасърджиев.

"Системата е остаряла по метода, по който е структурирана и се ръководи. В страна, в която лечебните заведения са търговски сдружения, не може да чакаме, че нещата ще вървят добре. Държавните лечебни заведения имат модел на ръководство – при всяка промяна на властта се вършат политически назначения и новите шефове стартират почистване на сметки със старите”, разяснява доктор Хасърджиев.

"Държавата от дълго време е потвърдила, че не е добър собственик. Държавните лечебни заведения боравят с публичен запас, а няма никакъв публичен надзор ", добави той.

Що се отнася до инспекциите на прокуратурата, доктор Хасърджиев счита, че те ще покажат на обществото и ръководещите, че повече по този начин не може.

Освен за "Пирогов”, където прокуратурата споделя, че ще работи предпочитано, тъй като обстановката е най-тежка, ще бъдат проверявани и лечебните заведения в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. От множеството лечебни заведения избраха да запазят безмълвие, най-малко до момента в който се появят детайлности.

Директорът на болничното заведение в Русе обаче разяснява протичащото се. Доктор Иван Стоянов твърди, че лечебното заведение е на облага.

"Проверката е със задна дата”, съобщи лекар Стоянов. Неизгодните контракти били подписани при предходното управление на болничното заведение, а самият доктор Стоянов декларира, че самичък е сезирал прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР