Здравната реформа беше започната през 2000 г. от д-р Илко

...
Здравната реформа беше започната през 2000 г. от д-р Илко
Коментари Харесай

Проф. Ангелов сподели за драма, свързана с неговия син, и заяви: ГЕРБ ще внесе законопроект, който…

Здравната промяна беше стартирана през 2000 година от доктор Илко Семерджиев, само че не е приключена. Трябва да се даде нормативна опция на министъра да подкрепя финансово общинските лечебни заведения, когато имат потребност от това. Бяха обещани нараствания на заплатите на медиците, само че останаха в огромна част обещания на хартия. Toва сподели проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС за “Твоят ден “ по NOVA NEWS.
Внесохме закони, които разрешават на министъра да дотира здравни заведения. Разписали сме тристълбов механизъм на финансиране – страната подкрепя през Закона за лечебните заведения за регионалните лечебни заведения и през Закона за здравното обезпечаване за общинските. Ангажимент на общината е дотиране на лечебните заведения, а самите те обезпечават заплата, сподели още проф.Ангелов.
„ Това работи в болничното заведение в Свищов. Помогнахме с 250 000 лв., а в този момент тя притегля млади лекари. Кметът обезпечава жилища на медиците там. Общинската белодробна болница във Велико Търново е различен образец. 4-5 млади лекари отидоха там, заплатите им са привлекателни – сред 3 и 4000 лв. “, разясни медикът.
Според него аналгинът е поскъпнал с близо 30%, а някои витамини – с 50%. „ Заради увеличените заплати на национално равнище, осигуровките, които ще постъпят в НЗОК ще бъдат по-високи. Това ще разреши да се усилят клиничните пътеки и другите действия в първичната извънболнична помощ. Доплащането в нашата здравна система е близо 50%. Трябва да бъде повишен процентът на реимбурсация на медикаментите “, счита Ангелов.
Той дефинира предизборната акция като градивна. „ Успяхме да се забележим с извънредно доста хора, обиколихме всички области. Нашият водач посети всеки регионален град, стимулирани сме за триумф, ще бъдем първа политическа мощ. Няма да съобщи ползите на българите, ще ги изведем от рецесията “, счита той.
По думите му ГЕРБ ще внесе законопроект, с който да се излезе от рецесията за медикаменти. „ Формулата за СЕСПА беше изменена от Асена Сербезова. Недопустимо е по този метод да се стигне до липса на медикаменти. Изпитвам усложнения да намеря пулмикорт за моя наследник, както и вентолин. Здравната промяна беше стартирана през 2000 година от доктор Илко Семерджиев, само че не е приключена. Трябва да се даде нормативна опция на министъра да подкрепя финансово общинските лечебни заведения, когато имат потребност от това. Бяха обещани нараствания на заплатите на медиците, само че останаха в огромна част обещания на хартия “, разяснява Ангелов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР