- Здравейте, инж. Спасов, намираме се почти на края на

...
- Здравейте, инж. Спасов, намираме се почти на края на
Коментари Харесай

Топлофикация Перник: Новите технологии пазят екологията

- Здравейте, инж. Спасов, намираме се съвсем на края на летния сезон. Бихте ли ни споделили до каква степен върви Вашата подготовка за новия отоплителен сезон?

- Здравейте! Още от края на предишния отоплителен сезон направихме обширен разбор за него. Начертахме детайлна рамка, по която да се движим по време на летните месеци, като ремонтни действия, както и конкретизирахме местата, на които се постанова да  обърнем съществено внимание, тъй като са били причина за повреди през предишния отоплителен сезон.

Мога да Ви уверя, че сме съвсем на 100 % подготвени за идния отоплителен сезон. Извършихме годишна профилактика и ремонт на оборудванията в Топлоелектрическа централа " Република " и топлопреносната мрежа. Ремонтира се главната мощ на централата - пети парогенератор, както и слабите места по топлопреносната мрежа. Мярката е годишна и се подхваща за гарантиране на по-спокоен и удобен отоплителен сезон. Правим всичко по силите си, с цел да не се стига до повреди и с тях да сътворяваме стеснение на нашите клиенти.

- Вие сте една от дребното топлофикации в България, които дават на постоянните си платци толкоз доста привилегии и преференциални цени под формата на отстъпки? Ще продължите ли с тази процедура и през новия отоплителен сезон?

- Ние от Ръководството на Дружеството работим за непрекъснат разговор с хората. Смятаме, че както те са лоялни към нас и заплащат сметките си в период, по този начин и ние би трябвало да сме лоялни към тях и да насърчаваме постоянните платци. С наслада мога да заявя, че близо 70 % от клиентите постоянно заплащат употребяваната топлоенергия.

Да, считаме и през зимния сезон да продължим тази процедура. Искам да подчертая, че планираме за новия отоплителен сезон смяна в промоционалните условия за лоялните ни клиенти, само че ще ги обявим публично на идващ стадий.

- Имате обаче и такива клиенти, които не са толкоз постоянни и правилни платци, долколко знам? Пример е Община Перник. Доколкото е известно, става въпрос за несъбрани вземания в за милиони.

- Така е! Но напълно скоро излезе решението на Окръжния съд в Перник, което осъди Общината за просрочени отговорности по подписано с Дружеството през 2016 година съглашение за разсроченото им погасяване. Определението на съда планува общината да изплати на " Топлофикация " - близо 1.6 милиона лв. плюс законната рента за веселба върху главницата. Общината ще би трябвало да изплати и мораторната рента за интервала 26 октомври 2016 година до 21 февруари 2018 година включително и други дължими суми.

- Докъде върви концепцията за създаване на нова апаратура за произвеждане на топлота, основана на слънчеви тръбни панели и слънчеви колектори?

- За в този момент е замразена концепцията за създаване на тази апаратура. За страдание високата цена на излъчванията е спирачка за част от вложенията. Много съществени разноски заплащаме за тях. Само за една година средствата, изхарчени в това перо, са пораснали над два пъти. Миналата година излъчванията костваха 12 евро/т, в този момент са 27 евро/т

Не се отхвърляме, просто разновидността за различно стопляне е дълготрайна инвестиция, която се оказа много сложна за обмисляне по отношение на увеличените ни разноски. При внасяне на капиталовото предложение излъчванията костваха 6 евро/т, в този момент сметките наподобяват по различен метод

- Не мога да не попитам и за по този начин нашумялата напоследък тематика с отпадъците, тяхното преправяне. Знаем, че вие също имате такова желание.

- Факт! Промяната в горивната база е неизбежна. Идеята, по която вървим, е съществено увеличение на каузи на биогоривата, тъй като за нас това може да се случи с минимум вложения. Подали сме всички нужни документи за нашето капиталово предложение за изгаряне на РДФ и биомаса в производството на електрическа и топлинна сила и чакаме утвърждение. През този интервал тече сериозна кореспондеция с Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, като последно от държавният орган са изискали да се изготви здравна оценка от внедряването на плана. Готова е и тук желая да успокоя всички жители на Перник, че оценката на здравните управляващи за реализиране на плана е позитивна и сега се приготвя писмо, с което да осведомят Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник за това.

Внедряването на новите горива в енергийния микс на „ Топлофикация Перник “ АД ще окаже удобно въздействие върху финансовото положение на Дружеството, като по едно и също време ще има своя принос за възстановяване на екологиятат на Дружеството, което ще бъде осезаемо за всички живущи в региона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР