Здравето на децата трябва да е приоритетна отговорност на държавата.Това

...
Здравето на децата трябва да е приоритетна отговорност на държавата.Това
Коментари Харесай

Директорът на СБАЛ по детски болести: Здравето на децата трябва да е приоритетна отговорност на държавата

Здравето на децата би трябвало да е предпочитана отговорност на страната.

Това съобщи директорът на СБАЛ по детски заболявания доктор Благомир Здравков в право на отговор, изпратен до Standartnews, след обява на медията от 18 октомври.
-->
Ето я и цялата позиция на д-р Благомир Здравков и здравното заведение, която публикувамв без редакторска интервенция като право на отговор:

ПРАВО НА ОТГОВОР Пожарна охрана ПОВОД ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА „ ТЪРГОВСКА ЛИГА ”, ПУБЛИКУВАНО В „ 24 ЧАСА ”, „ ЕПИЦЕНТЪР ” И „ СТАНДАРТ ” НА 18.10.2022Г.

ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТНА ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВАТАОт мое име и от името на сътрудниците, които участваха на конференцията в Българска телеграфна агенция на 18 октомври 2022г. във връзка плановете за Национална детска болница - проф. доктор Иван Литвиненко (председател на Българската педиатрична асоциация), доцент доктор Йорданка Узунова (началник на Клиника по педиатрия в УМБАЛ „ Лозенец ”), проф. доктор Анна Кънева (началник на Клиника по детска кардиология в МБАЛ Национална кардиологична болница), доцент доктор Боряна Аврамова (началник на Отделение по детска клинична хематология в УМБАЛ „ Царица Йоанна ”-ИСУЛ) и други, съм акредитиран да опровергая изказванията на компания „ Търговска лига ”, оповестени във Вашия уебсайт.Не дава отговор на истината изказванието за „... закани към държавното управление и страната за прекъсване на единствения подготвен npoeкт за детска болница ”. Длъжни сме да уточним, че въпросният частен план употребява остарели разработки на български педиатри до Министерството на здравеопазването, които са ангажирани със мнения и оферти за създаване на Национална детска болница. Държавна болница.

Странно за какво частният бизнесмен възприема позицията на българските педиатри като опасност.Не дава отговор на истината и изказванието за „ напън върху Народното събрание ”, както и внушенията за съществуване на спор на ползи. Нашият единствен интерес е възстановяване на педиатричната здравна конструкция в България и изграждане на държавна детска болница, която да обезпечава сложна педиатрична помощ. Равният достъп до опазване на здравето на всяко дете и семейство е принцип, който отстояваме.Абсолютно неприемливи са намеците за виновност на българските педиатри за неприятно ръководство на лечебни заведения в България, за дефицита на медицински фрагменти и за директна отговорност във връзка по-високата детска смъртност в някои региони на страната. Това са съществени проблеми на системата и за всеки е ясно, че решаването им зависи от управлението на страната, от институциите, от политическата обстановка и от доста други условия. Подобно изказване издава непознаване на системата.

Нашата позиция е ясна и безапелационна и се базира на професионалния ни опит и на всекидневието ни, което е ангажирано с грижа за дребните пациенти. Смятаме, че детското опазване на здравето е предпочитана отговорност на българската страна и институциите. Познаваме чудесно системите на педиатрично обслужване в европейските страни и се стремим да реализираме същата организация и равнище и тук. Навсякъде по света страните стоят зад детското здраве и по този начин би трябвало да бъде и у нас. Частните бизнесмени са добре пристигнали да развиват планове в извънболничната помощ и посредством редица стратегии и начинания. Но не можем да приемем страната да бъде принуждавана посредством всевъзможни способи да обслужва нечий частен интерес и то в толкоз значима сфера, каквато е здравето на децата.

Смятаме за извънредно неточен тона, с който компания „ Търговска лига ” комуникира в общественото пространство, както и нелепото въвличане на името ми в последното й корпоративно известие, оповестено в избрани медии.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР