Заведенията ще протестират по “италиански модел. Барове и дискотеки ще

...
Заведенията ще протестират по “италиански модел. Барове и дискотеки ще
Коментари Харесай

Заведенията протестират с неспазване на вечерния час

Заведенията ще стачкуват по “италиански модел ”. Барове и нощни заведения ще отворят в 23 часа, а заведенията за хранене няма да затворят тогава, каквито са условията на здравното министерство по отношение на Covid ограниченията. Това разгласи Ричард Алибегов, началник на Асоциацията на заведенията и посочи, че такива ще са дейностите на членуващите в ръководената от него браншовата конструкция. В сряда заведенията ще проведат и огромен митинг против ограниченията в София, като се чака той да бъде подсилен от транспортни и туристически компании, културни дейци и други

" Това е форма на гражданско непокорство, разрешено е от закона, в този случай ние ще употребяваме тази форма, с цел да защитим нас и чиновниците си. Ние няма да затворим в 23 часа, а нощните заведения ще отворят. Сега има аспект, в който нощните заведения въпреки всичко в понеделник и вторник не работят, само че от сряда, четвъртък те ще отворят порти “, посочи Алибегов.

Очакваните 420 милиона лв. за отплата при затваряне на заведенията няма да стигнат, а и не всички ще могат да ги получат, сподели Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията. Споменатата от него сума е заложена в актуализацията на бюджета, която сега минава през Народното събрание, само че тя е ориентирана за компенсиране на всички наранени бизнеси.

Евгени Зампулов твърди, че държавното управление е излъгало, че здравните ограничения ще вървят с икономическите.

" Нямаме никакъв различен избор, с изключение на да протестираме “до дупка ”. Ние сме до стената, от през днешния ден на улицата са 300 000, непрестанно вършим едно и също упражнение и това упражнение не работи. Това е определение за идиотизъм – да повтаряш едно и също нещо и да очакваш друг резултат “, сподели той.

Ресторантьори стачкуват във вторник в Русе, Добрич и Хасково. Очаква се протестиращите там да блокират основни кръстовища.

Протест на сектора се чака в сряда от 15 часа и на площад “Народно заседание ”. Той ще бъде подсилен и от други сектори - автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

“Утре ще извадим рейсове ", разгласи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. На 28 септемри пък е плануван общонационален митинг с блокиране на пътища и автомагистрали в цялата страна.

Мотивът на транспортния отрасъл да взе участие в митингите е, че са намалели приходите им, тъй като родителите не ходели на работа, а децата на учебно заведение и рейсовете се движели празни.

От туристическият отрасъл оповестиха, че в сряда основават Национален спешен щаб за избавление на туризма. Двете най-големи обединявания в сектора - Алиансът на туристическата промишленост в България и Конфедерацията на българския туристически бизнес, се сплотяват за общи дейности против затваряне на заведенията, неналичието на съответни компенсации при налагането на Covid-мерки и неоснователното повишаване на тока.

" Имаме няколко точки, по които ще работим. Едната е в непозволеното затваряне. Другата точка - когато се затваря ние желаеме да се заплаща, желаеме 9% ДДС-то да е непрекъсната мярка ”, показаха оттова.

9% Данък добавена стойност до края на годината бе въведен за ресторантьори, фитнеси, книгоиздатели и търговци на бебешки стотки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР