Завърши Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който бяха

...
Завърши Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който бяха
Коментари Харесай

Тристранката обсъди актуализацията на бюджета – какво се разбраха държава, бизнес и синдикати

Завърши Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС), на който бяха разисквани трите законопроекта за актуализация на бюджета. Синдикатите и бизнесът предстоящо имаха своите забележки. Според бизнеса е належащо да се заложат енергийни помощи, които да продължат през идващите месеци, те желаят обезщетения за скъпата електрическа енергия. Синдикатите от своя страна показаха неодобрение, че в бюджета няма растеж на минималната и междинната работни заплати, а парите за хората в държавния бранш не се усилват. 

" Имаше изразени мнения и от страна на бизнеса, и от страна на синдикатите. Като цяла актуализацията включна главно антикризисните ограничения плюс актуализация на пенсиите, плюс някои данъчни облекчения и промени в част от разходната част на някои от плановете , които са планувани от министерствата. Становищата бяха разнопосочни ", сподели министърът на финансите Асен Василев след края на Тристранката.



По-рано  министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков заяви, че промяната на общественото подкрепяне стартира с промяна в Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Министър Гьоков акцентира, че от 1 януари следващата година ще се подхващат действителни стъпки към промяна в тази посока. 

Общо 8 милиарда и 247 млн. лв. бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) са заложени в предлаганата актуализация , която обществените сътрудници разискват през днешния ден.

Предвидено е парите за пенсии през тази година да са в размер на 15 милиарда 590 млн. лв., с които кабинетът се надява да обезпечи осъвременяването на отпуснатите до края на предходната година пенсии с 10% от 1 юли, а също и нов механизъм за изчисляването на пенсиите за трудов стаж от 1 октомври.

В тези две стъпки за повишение на пенсиите влизат и Коронавирус добавките от 60 лв. , които стават неразделна част от тях. Същата сума ще получават към пенсиите си и хората, които ще се пенсионират след 1 юли, стана ясно по време на дебатите. 

От тази дата минималната пенсия за стаж и възраст се чака да бъде 467 лв., а оптималната – 2000 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст ще е 247 лв., а междинната ще доближи 666 лв..

Министърът на финансите Асен Василев означи по време на разискването, че задачата на тези ограничения е приходите на най-уязвимите обществени групи да бележат растеж в инфлационна среда. 

Националният съвет за тристранно съдействие разиска и актуализацията на средствата в Националната здравноосигурителна каса от 1 юли. В законопроекта са заложени 4 млн. лв. в допълнение за откриване на 100 щатни бройки в администрацията. С 56 млн. лв. се усилват и здравноосигурителните заплащания, а 46 млн. лв. ще отидат за болнична помощ. 

По мотив актуализацията на бюджета министър председателят Кирил Петков по-рано сподели, че тя взема решение един базов проблем  - макар че стопанската система в последните четири месеца е с положителен напредък, инфлацията заплашва хората с най-ниски приходи.

" Акцентът на актуализацията е да покрием тъкмо тези хора, тъй като нашето заричане е никой да не е под линията на беднотия, сподели Петков. Ние желаеме да си осъществим това заричане и това ни е първият приоритет ", добави той.

По думите му работодателите знаят, че това, което е дадено, ще бъде направено. " Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система ще бъдат върнати назад на бизнеса ", увери министър-председателят. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР