Заварих една институция, която е конструирана така, че функционира тромаво

...
Заварих една институция, която е конструирана така, че функционира тромаво
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Здравето не е стока, престъпление е да се затваря болница

Заварих една институция, която е конструирана по този начин, че действа тромаво и мъчно. Има преразходи, които са направени за здравето на хората, като да вземем за пример разноски за лекуването на хепатит С. Това сподели в предаването Лице в лице по БТВ шефът на НЗОК доктор Камен Плочев във връзка отчет на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, съгласно който има 285 млн. лева дефицит в бюджета на НЗОК.

Недостигът е контролируем. Има подписани контракти, по които имаме да получаваме пари. Мисля, че до края на годината ще попълним дупките и даже ще излезем на позитивен баланс, съобщи проф. Плочев.

Има механизми, по които да дисциплинираме лечебните заведения. Става въпрос за взаимоотношение сред НЗОК, Министерството на здравеопазването и лечебните заведения. Основният теч е от медикаментите. Причината е в контрола. Ние ще го увеличим и ще го създадем действителен. Важно е и да създадем системата транспарантна, акцентира шефът на НЗОК.

По думите му, доста проблеми могат да бъдат решени с въвеждането на електронния здравен код. Ако надстроим системата с доброволни здравноосигурителни сдружения, ще има правилно следене на електронното здравно досие. Следващата стъпка е прекосяване към електронната рецепта и електронното направление. Смятам, че до края на 2018 година електронното досие и електронното направление ще бъдат подготвени, електронната рецепта – малко по-нататък, сподели още проф. Камен Плочев.

Състоянието на лечебните заведения ме е толкоз неприятно. Престъпление е да се затваря болница. По този метод обричаме пациентите на гибел. Има механизми те да бъдат подкрепени, съобщи шефът на НЗОК.

Най-големият проблем на опазването на здравето е, че то беше превърнато в стока, а то е полезност. Със здравето не трябва да се търгува, безапелационен е проф. Камен Плочев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР