Затягане на коланите иска бизнесът. Минималната заплата трябва да се

...
Затягане на коланите иска бизнесът. Минималната заплата трябва да се
Коментари Харесай

Бизнесът против увеличаването на минималната работна заплата от 1-ви януари

Затягане на коланите желае бизнесът. Минималната заплата би трябвало да се вдигне с 40 лв. от 1 януари следващата година. Работодателите обаче не са съгласни. Мотивът - пандемията и свързаната с нея безработица свиват облагите и парите за вложения. Затова бизнесът желае минималната заплата да бъде замразена. Синдикатите пък считат, че е неправилно обвързването на приходите с производството. По техни прогнози тази есен ще има ново нарастване на безработицата след края на сезонната претовареност.

„ За нас това е икономическата логичност. Ние не желаеме заплатата да замръзне, желаеме хората да получават повече. Но растежът, който беше изработен за тази година - към 10%, беше сбъднат при прогноза, че ще имаме над 3-процентен растеж на Брутният вътрешен продукт за 2020 година Вече е регистриран спад за второто тримесечие от 8,5% по отношение на същия интервал за предходната година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата година е за спад от 7,1%. Нещо повече - Европейска комисия счита, че следващата година европейската стопанска система, включително и българската, няма да се възвърне изцяло. През 2020 година ще слезем на равнището на 2018 – 2017 година като Брутният вътрешен продукт и продажби на фирмите ”, изясни в ефира на ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той разяснява и до каква степен повишението с 40 лв. на заплатите би се оказало проблем за работодателите. „ Когато има рецесия и растеж на безработицата, рационалното деяние е да не се усилват административни прагове, минимални работни заплати, с цел да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните служащи ”, сподели още Велев. 

Председателят на АИКБ уточни, че сега се следи растеж на междинната работна заплата. „ Той е безусловно машинален, тъй като при рецесия се редуцират на първо време нискоквалифицираните служащи и тези с неприятни трудови привички. Работната заплата би трябвало да се създава. Ако тя не доближава, това, което е направено, би трябвало да се прибавя по различен метод. Но не и от тези, които работят по-добре и повече и давайки на тези, които работят по-малко и неприятно ”, сподели още Велев.  

Според икономиста от КНСБ Любослав Костов при рецесия трудът е най-ощетеният. „ Ако би трябвало да орязваме някакви разноски, то постоянно са тези за труд. Три са факторите, които не допускат такова деяние. На първо място е политическият – това нещо е заложено в управническата стратегия на държавното управление сега. Предвиден от 1 януари е растеж на минималната работна заплата. Тя към момента се ръководи административно и не би трябвало да я обвързваме с пазарните конюнктури, които се случват ”, счита той. 

„ Не мога да схвана в миг, в който новият ръководител на Европейска комисия приказва за методология за правене на обща европейска минимална работна заплата, ние приказваме за заледяване на нашата, в случай, че дебатът би трябвало да е тъкмо противоположният ”, счита Костов.

На база статистика Велев изясни, че в страната има спад на продуктивността. „ Намаляването на един ангажиран е с 5,6%. Въпреки огромното понижаване на заетите, би трябвало продуктивността да пораства, а става противоположното. Въпреки намаляването на продуктивността имаме растеж на заплатите, което идва от внезапното стесняване на вложенията, което е неприятно ”, добави той. Председателят на АИКБ прикани да се спре робуването на опълчванията сред работодатели и синдикати. „ Нека погледнем числата. Никой не желае в България да има ниски заплати. Просто това са опциите на стопанската система ”, безапелационен е Велев.

„ Ако бизнесът е в усложнение, мисля че страната би трябвало да се намеси с по-активна държавна политика, изключително в изискванията на криза ”, разяснява Костов. Той прогнозира, че при започване на идната година икономическият резултат от рецесията ще се усети в цялостно измерение. „ Предстои ни тежка зима ”, показа той.

„ В стопанската система и промишлеността, считам че най-тежките месеци минаха. В обществените финанси – предстоят ”, е мнението на Велев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР