Затворници, които излежават доживотни присъди в Дания, ще бъдат възпрепятствани

...
Затворници, които излежават доживотни присъди в Дания, ще бъдат възпрепятствани
Коментари Харесай

Дания забранява любовта за затворници с доживотна присъда

Затворници, които излежават доживотни присъди в Дания, ще бъдат възпрепятствани да стартират нови другарства или сантиментални връзки с хора от външния свят. Това е записано в нов проектозакон в скандинавската страна, откакто се оказа, че рисковият нарушител Петер Мадсен, който е наказан до живот за изключително жестокото ликвидиране на шведската журналистка Ким Вал през 2017 година, успява да сътвори връзки с две дами, до момента в който е в пандиза.

През първите 10 година от престоя им зад решетките дълготрайните контакти на пандизчиите с доживотни присъди - било то посредством писма, телефонни диалози или обществени мрежи, ще бъдат лимитирани до хора, с които са се срещнали, преди да влязат в пандиза, според предлагането, импортирано от социалдемократите. Страната се надява, че възбраната ще спре ``феновете`` на нарушителите да се пробват да осъществят контакт с тях.

``Ставали сме очевидци на ужасяващи случаи през последните години на пандизчии, които правят тежки закононарушения, контактувайки с младежи, с цел да завоюват тяхното състрадание и внимание. Това явно би трябвало да спре``, съобщи министърът на правораздаването Ник Хекеруп.

Законопроектът от шест точки, който си спечели подкрепата на дясноцентристката съпротива и би трябвало да влезе в действие през януари 2022 година, също по този начин не разрешава на пандизчиите да публикуват подробности за своите закононарушения в обществените мрежи или да ги разискват в подкасти. Понастоящем наказаните на пожизнен затвор имат право да пишат писма, да се обаждат и да бъдат посещавани от хора, които не са познавали, преди да бъдат наказани, както и да споделят детайлности за своите действия онлайн.

``Затворите

 

не би трябвало да служат като центрове за запознанства

 

или медийни платформи на пандизчиите, откъдето да се хвалят с осъществените от тях престъпления``, каза Хекеруп.

Законопроектът последва публичното неодобрение по отношение на това, че Петер Мадсен, който убива и разчленява шведската журналистка Ким Вал през 2017 година, съумява да сътвори връзки със 17-годишно момиче, а по-късно се дами за съветска художничка, до момента в който излежава доживотната си присъда за съзнателно ликвидиране.

Ким Вал, която е писала за авторитетни вестници като английския " Гардиън " и американския " Ню Йорк Таймс ", е забелязана за последно жива на издигнатата от Мадсен подводница  " Наутилус " на 10 август 2017 година, когато е трябвало да вземе изявление от инженера. Нейният разчленен торс е открит да плава край крайбрежията на Копенхаген 10 дни откакто е оповестена за изчезнала. Главата, краката и облеклата ѝ са били открити в чували в морето през октомври същата година.

Обсебеният от ракети и подводници Мадсен в началото твърди, че е оставил журналистката на сушата след изявлението и не я е виждал по-късно. Впоследствие той променя историята си, като сподели, че тя е умряла, откакто тежък похлупак на люка инцидентно пада върху главата ѝ по време на късото им пътешестване на 17-метровата подводница. Накрая Мадсен признава виновността си и е наказан на пожизнен затвор за едно от най-тежките закононарушения, раздрусало Скандинавския полуостров.

През 2020 година

 

Мадсен се дами за съветската художничка Джени Курпен,

 

откакто стартират преписка през април 2018 година Преди да се отдаде на изкуството, Курпен е работила като журналистка за онлайн изданието Grani.ru - съветски опозиционен новинарски уебсайт, неразрешен от управляващите.

През 2012 година е задържана, откакто участва на протест на крайнолеви деятели. Първоначално бяга в Украйна, а по-късно - във Финландия, където ѝ е предоставено политическо леговище. Тя се омъжва за датския нарушител като част от своя ``арт план Мадсен``, само че по-късно споделя за Би Би Си Русия, че бракът им е същински и не е сключен само поради плана.

``Съпругът ми извърши извънредно закононарушение и е осъден за това. Аз обаче го познавам добре и това ми дава изключителното право да кажа, че съм късметлийка да бъда с най-красивия, интелигентен, надарен, лоялен и съпричастен човек и мъж``, написа тя във Facebook.

Преди да се ожени за Курпен, Мадсън е поддържал телефонна и писмена връзка с Камила Кюрщайн, която за първи път се свърза с него, когато е на 17 години. Миналата година тийнейджърката сподели в прочувствено изявление за датската социална телевизия DK, че е била заслепена от възприятията си към Мадсен, само че също по този начин желае да предизвести други млади девойки да не постъпват като нея.

Камила казва, че както всеки в Дания, по този начин и тя следяла всички детайлности към случая. Започнала да написа на Мадсен,

 

тъй като ѝ било забавно какви са претекстовете му

 

за жестокото закононарушение. Писмата и телефонните диалози сред двамата зачестяват, а Мадсен построява у момичето неправилното усещане, че той е единственият човек в живота ѝ, който я изслушва.

Именно историята на Камила дава на министрите концепцията да се вкара новият закон, забраняващ на пандизчиите с доживотни присъди да имат какъвто и да е контакт с външния свят. Според ръководителя на Датската национална партия Кристиан Тулесен Дал отговорност на обществото е да подсигурява, че младите девойки нямат късмет да попаднат в такава обстановка.

``Ако някой е направил закононарушение, толкоз тежко, че да докара до пожизнен затвор, този човек би трябвало да бъде изолиран от обществото колкото е допустимо повече``, сподели той за DK.

Експерти по правата на индивида обаче споделят, че чакат възмущение към новия закон. Йенс Ело Ритер от университета в Копенхаген сподели пред вестник BT, че на пръв взор препоръчаната възбрана пандизчиите да поддържат връзка с външния свят ``ще попречи на правото им на персонален живот``. А възбраната за публични изяви може да сложи въпроси по отношение на цензурата и свободата на словото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР