Затворникът оцеля при предишен опит за екзекуция, когато щатът Алабама

...
Затворникът оцеля при предишен опит за екзекуция, когато щатът Алабама
Коментари Харесай

Експерти на ООН се присъединяват към шума около плановете на САЩ за екзекуция с азот

Затворникът оцеля при предходен опит за екзекуция, когато щатът Алабама не съумя да получи смъртоносна инжекция през ноември 2022 година

Алабама, Оклахома и Мисисипи са единствените страни, които разрешават потреблението на азотна хипоксия при изтезания.

Докладчиците на Организация на обединените нации, които поучават да не се употребява методът, означиха, че това ще бъде първият опит за азотна хипоксия и предизвестиха, че това може да аргументи „ съществено страдалчество “ на Смит. Те настояват, че това може да наруши разпоредбите, забраняващи изтезанията и други жестоки, безчовечен или унизителни санкции за наказаните.

„ Загрижени сме, че азотната хипоксия ще докара до мъчителна и унизителна гибел “, споделиха те.

Юридическият екип на Смит изрази сходни опасения, акцентирайки възбраната на Съединени американски щати за „ жестоки и необикновени санкции “ като задоволителна причина да не се продължи с изтезанието. Освен това те настояват, че - след несполучливата екзекуция през 2022 година - всеки опит на Съединени американски щати да сложат завършек на живота на Смит би трябвало да се преглежда като противоконституционен.

Преподобният Джефри Худ, който работи с наказани на гибел пандизчии, е завел дело, оспорвайки потреблението на азотен газ при смъртните санкции, като твърди, че неговата евентуална заплаха за други лица в камерата за изтезания - което критиците предизвестиха е опция - не му разрешава да оказва поддръжка на Смит по време на процедурата, оповестява CBS News.

Щатите на Съединени американски щати, които към момента разрешават изтезания, изпитват усложнения през последните години да се снабдят с химикалите, нужни за осъществяване на ефикасни изтезания със смъртоносни инжекции, значително заради съглашение от Европейския съюз, забраняващо продажбата на нужните химикали на Съединени американски щати в случай че са предопределени за изтезания.

Източник: independent.co.uk

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР