Нейните поддръжници казват, че Хасина - най-дълго управлявалият лидер в

...
Нейните поддръжници казват, че Хасина - най-дълго управлявалият лидер в
Коментари Харесай

Шейх Хасина някога се бори за демокрация в Бангладеш. Нейните критици казват, че сега тя го заплашва

Нейните поддръжници споделят, че Хасина - най-дълго управлявалият водач в историята на Бангладеш - и нейната Лига Авами са им дали страна с разрастваща се промишленост и бурни планове за развиване. Стабилността предотврати военни преврати, които раздрусаха младата, най-вече мюсюлманска нация, стратегически ситуирана сред Индия и Мианмар.

Но политическият живот на Хасина, сходно на нейната страна, стартира с принуждение. На 15 август 1975 година група военни офицери зад преврата убиха татко й, шейх Муджиб Рахман, първият водач на самостоятелен Бангладеш.

Някои споделят, че бруталният акт, който също умъртви съвсем цялото й семейство, я е тласнал да консолидира невиждана власт и я е стимулирал през цялата й кариера в политиката.

„ Хасина има едно доста мощно качество като политик – и това е да трансформира контузията в оръжие “, сподели Авинаш Паливал, старши учител, специализиращ по стратегическите въпроси в Южна Азия в SOAS University of London.

Източник, който работи в тясно съдействие с Хасина, споделя, че нейната упоритост е била да сътвори страната, планувана от нейния татко, който управлява новата нация, откакто нейните сили, подкрепени от Индия, победиха Пакистан през 1971 година

„ Тя усещаше работата на татко й беше съкратена и че единствено тя можеше да я приключи “, споделиха те пред Асошиейтед прес, пожелавайки анонимност, защото не бяха упълномощени да приказват с медиите.

След убийството Хасина живее години наред в заточение в Индия, след което се връща назад в Бангладеш и поема управлението на Awami League. Но военните управници на страната я държаха в и отвън домакински арест през 80-те години на предишния век, до момента в който след общите избори през 1996 година тя стана министър-председател за първи път.

Това, което последва, беше траяла десетилетия битка за власт сред Хасина и някогашния министър-председател Халеда Зия, началник на Националистическата партия на Бангладеш, в този момент болен и под домакински арест.

Двете дами се редуваха да бягат страната от години в горчиво съревнование, което поляризира Бангладеш. Хасина постоянно е упреквала БНП, че ухажва твърдолинейни екстремисти, които нейната партия, която се назовава умерена и световна, е работила за унищожаването. BNP на Зия твърди, че Awami League употребява подтиснически тактики, с цел да остане на власт.

Анализаторите споделят, че въпреки да проектират разнообразни идеологии, и двете партии са опетнени от история на изборно принуждение и политика на отмъщение.

Когато Хасина беше избрана отново през 2008 година, тя насочи вниманието си към стопанската система и построи инфраструктура, невиждана преди в Бангладеш – електропроводи, които доближиха до отдалечени села, автомагистрали, железопътни линии и пристанища, както и шивашка промишленост, която стана една от най-големите в света конкурентен.

„ Мислех, че фамилията ми в никакъв случай няма да има власт вкъщи “, сподели Абдул Халим, лидер на рикша в Дака. „ Сега цялото ми село има електричество. “

Преди гласуването, Хасина се похвали с някои от знаковите си достижения, като метрото в Дака и най-дългия мост в страната, който тя откри през 2021 година Тя се е изявила като водач на обедняла нация, стремяща се да се трансформира в страна с по-висок междинен приход до 2031 година

„ Бангладеш в никакъв случай повече няма да огледа обратно “, сподели Хасина през 2023 година „ Ще продължи да марширува, с цел да бъде интелигентен, развита и просперираща страна. “

Но скорошното световно икономическо закъснение не пощади Бангладеш, разкривайки пукнатини в стопанската система й, които провокираха трудови безредици и неодобрение.

Мохамед Шохид, водач в Дака, сподели, че държавното управление не е съумяло да спре повишението на цените на главните артикули - бобът и доматите съвсем са се удвоили през последните две години. „ Не можем да си ги позволим повече “, сподели той.

Критиците на Хасина споделят, че нейното държавно управление е употребило сурови принадлежности за задушаване на несъгласието, ограничение на свободата на печата и ограничение на гражданското общество Правозащитни групи цитират наложително изгубване на критици. Правителството отхвърля обвиняванията.

На изборите през 2018 година воден от АЛ алианс завоюва 96% от местата в Народното събрание на фона на необятно публикувани обвинявания за манипулиране на вота, които управляващите отхвърлиха. През 2014 година всички огромни опозиционни партии бойкотираха вота. БНП споделя, че към 20 000 нейни членове са били задържани през последните месеци по скалъпени обвинявания преди гласуването в неделя.

„ Има история на автократично плъзгане в процеса на взимане на решения от Хасина “, сподели Паливал, академични учител. „ Настоящите избори може да са финален щемпел върху една пълноценна еднопартийна страна. “

Избиратели като жителката на Дака Тамана Рахман, 46, споделят, че министър председателят няма действителни противници. „ Нямаме различен избор, с изключение на да изберем Хасина още веднъж. “

На интернационалната сцена Хасина е култивирала връзки с могъщи страни и сполучливо балансира сред противници. Тя твърдо поддържа както Индия, по този начин и Китай, макар че двата азиатски колоса са заключени в опълчване за противоречив граничен район. На собствен ред Пекин и Ню Делхи финансираха редица инфраструктурни планове на Бангладеш.

Тя поддържа исторически връзки с Русия, даже когато тя упорства да се бие в Украйна, като в същото време от ден на ден ухажва западните водачи.

„ Кажете каквото желаете за Хасина, само че тя ръководи конкуренцията на великите сили доста дейно “, сподели Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия на Wilson Center.

Хасина също завоюва интернационална хвалба, когато даде заслон на мюсюлмани рохинги, бягащи от правосъдно гонене в прилежащ Мианмар през 2017 година Около 1,1 милиона рохинги живеят в пренаселени бежански лагери в Бангладеш през днешния ден, доста от които се впускат в смъртоносни морски пътувания за късмет да по-добър живот другаде.

Съединените щати — най-големият експортен пазар за дрехи от Бангладеш — оповестиха визови ограничавания през май за всеки, който нарушава изборния развой в Бангладеш. Съобщението пристигна, откакто Вашингтон изрази угриженост по отношение на нарушаванията на човешките права и свободата на пресата в страната.

Част от натиска, под който е била подложена, стана явен по време на скорошна конференция.

„ Ако приказваш прекалено много, ще затворя всичко “, сопна се тя, косата й с червен пипер, покрита с обичайно сари, и сивите й очи, вперени в репортерите.

Източник: independent.co.uk

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР