Затворени вкъщи по принуда или по собствена преценка, стоим в

...
Затворени вкъщи по принуда или по собствена преценка, стоим в
Коментари Харесай

10 книги, с които социалната изолация се понася лесно

Затворени у дома по насила или по лична преценка, стоим в изолираност сред пердето и прозореца, следим пустите улици през към час, а на открито като че ли нищо не се случва. Даже и бездомни кучета не минават, с цел да разведрят ситуацията и да разлаят съседския звяр. Картина, наподобяваща сцена от някакъв безизвестен химеричен филм. И като за похлупак този сюжети наподобява ще продължи още 45 дълги страници.

В подобен миг всеки от нас има време да мисли за доста неща в и за живота си, даже и да е претрупан с тежката задача да работи от дивана в хола или цялостните с сила деца да полудяват дотам, че и мини Disneyland да имаха разполагаем, би им омръзнал. Сложна обстановка, която елементарно може да се промени с толкоз подценяваната разходка в парка, квартала или единствено към блока. Но живеем в забавни времена и е по-добре да гледаме входната врата единствено от вътрешната ѝ страна.

За тези от нас, които в такива моменти обичат да усещат допира на хартията сред пръстите си и да заменят отварянето на вратата с разгръщането на нова страница, през днешния ден предлагаме 10 заглавия, които ще ни понесат на крилете на въображението и ще ни извадят от изолацията, в която се намираме.


1. „ Как да бъдеш чужденец/ Как да бъдеш декадентен “
Джордж Майкс

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

Да си чужденец, е срамотно, няма по какъв начин да не се съгласите. Да си чужденец, е демонстрация на неприятен усет. Престъпникът може да се поправи и да стане честен член на обществото. Чужденецът не може да се поправи. Чужденец ли си, то е за цялостен живот. За него, чужденеца, излаз няма. Той може да стане британец. Но англичанин – в никакъв случай.

Заглавието на книгата „ Как да бъдеш чужденец “ показва повече от нужното. Човек въобще не трябва да е чужденец. Но има избрани правила, които би трябвало да се съблюдават, в случай че желаете да сте допустим и цивилизован в границите на вероятното.

Що се отнася до упадъчността, значими са добродетелите, които англичаните не престават да имат. Търпимост, учтивост, към момента търпими маниери при храненето, малко чудноватото възприятие за комизъм, пристрастеността да се редят на опашки, самоиронията и непоносимостта към всякакво хвалебствие.

2. „ Сърцето с девет стаи “
Джанис Париат

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

„ Сърцето с девет стаи ” е калейдоскопична история за млада жена, която следваме в пътуването ѝ към себе си, пътешестване сред Изтока и Запада, в познати, само че безименни градове.

Девет души описват за връзките си с нея – една и съща жена, която са обичали или която ги е обичала. Вдъхват ѝ живот и я доближават до нас, само че тя не стопира да ни се изплъзва, защото не чуваме нейния глас.

Романът на Джанис Париат е за нежната, фрагментирана природа на идентичността. За това по какъв начин другите ни виждат единствено късче по късче, на части, и по какъв начин от време на време сме склонни да ставаме такива, каквито сме в техните очи.

Роман за това по какъв начин любовта в никакъв случай не остава неизменима и по какъв начин живее в сърцето на човек даже откакто някой е затворил вратата зад него.

3. „ Изгубените цветя на Алис Харт “
Холи Рингланд

Пленителен разказ за неразказаните истории, които ни преследват, и за историите, които описваме сами на себе си, с цел да оцелеем.

Деветгодишната Алис Харт живее в идиличен дом, сврян сред обширни поля със захарна тръстика и морето. Една покруса окончателно трансформира живота ѝ и Алис е изпратена да живее при баба си, в чиято плантация за австралийски цветя намират заслон дами, които се усещат изгубени и обезверени.

В духа на викторианската традиция всяко цвете има лично значение и Алис последователно стартира да си служи с езика на цветята, с цел да изкаже нещата, за които ѝ е мъчно да приказва.

Семейните секрети, едно грубо изменничество и един мъж от далечна страна оказват помощ на Алис да осъзнае, че има истории, които цветята не могат да опишат.


4. „ Заслужавам най-хубавото “
Лучия Джованини

Лошото въодушевление не отминава? Често сте ядосани на целия свят? Неудовлетворени сте от живота си?

Вероятно мислите, че щастието е нещо отвън вашия надзор, само че не е по този начин. Щастието е умеене и като такова е допустимо да бъде овладяно.

Тази книга ще ви помогне да го извършите: ще извървите път от четиресет лесни стадия, всеки от тях ще ви води до положителна смяна, решение на част от проблемите, до по-ясното им осъзнаване.

В края на пътуването ще бъдете подготвени да се освободите от „ веригите “, които ви възпират, и да започнете нов живот. Този път благополучен.

5. „ Последната дворна ликвидация на Фейт Бас Дарлинг “
Линда Рътлидж

Очарователен разказ за историята на няколко генерации от изтъкнат тексаски жанр, за пропуснати благоприятни условия и нови шансове, за милосърдие и възмездие.

В навечерието на новото хилядолетие и директно преди края на своя живот ексцентричната и заможна Фейт Бас Дарлинг взема решение да разпродаде старинните движимости, съхранили историята на пет генерации от рода ѝ и един куп съкровени фамилни секрети. Защо? Защото Бог ѝ е пошушнал да го стори.

Романът слага значимите тематики за вярата и религията, за честността и храбростта, за обичта и отчуждението, за взаимната приемливост, за дребнавостта и щедростта, само че поражда и значително въпроси: Притежават ли ни нашите притежания? Какво е човек без своите мемоари? Как поддържат връзка нашите персонални вселени? Искате за един $ да си купите лампа „ Тифани “? Непременно посетете „ Последната дворна ликвидация на Фейт Бас Дарлинг “!

6. „ Сто и една годишният дъртак, който прекалено много размишляваше “
Юнас Юнасон

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

На 100 и първия си рожден ден Алан Карлсон се намира на остров Бали дружно със остарялата си приятелка, дребния шарлатанин Юлиус Юнсон, с който вземат решение да се поразходят с балон – който, естествено, се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира севернокорейски транспортен съд, пренасящ какво? – ни повече, ни по-малко обогатен уран.

Оттук стартират приключенията на двамата другари, които ги водят от Северна Корея в Съединени американски щати, Кения, Танзания, Дания и най-накрая в родната Швеция. Пътят им се пресича с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, външния министър на Швеция, без да броим разните нацисти и националисти, които се пробват да ги пречукат.

Освен извънредно занимателния сюжет и изключителното възприятие за комизъм, с което е развъртян, „ Сто и една годишният дъртак “ е и книга, която ни предлага същински геополитически разбор на актуалния свят от гледната точка на един същински шведски демократ. Чисто наслаждение за читателя.

7. „ Ще те защитя “
Питър Мей

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

Майсторски извезана история, която прескача сред изолирания шотландски архипелаг, прочут от предходните романи на създателя, и европейските фешън столици; сред сегашното и предишното на героите, споени вечно от неизбежността на претърпяното.

Животът на Нийв и Руари Макфърлейн е сбъдната фантазия, откъдето и да го погледнеш. Притежават преуспяваща компания за произвеждане на фамозните ръчно тъкани платове от Хебридските острови, затрупани са с поръчки от целия свят, родственици и другари могат единствено да им завиждат.

Но всичко това безусловно се взривява една нощ на хиляда благи от родното им място, посред улиците на Париж.

Останала сама, Нийв би трябвало да открие истината за своя брачен партньор и търсенето я води все по-назад в предишното и все по-надълбоко в мрачните секрети, за които не е подозирала.


8. „ Глад “
Джамал Уариаши

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

Александър Ласло, един от двамата основни герои в романа „ Глад “, добива популярност с активността си за филантропична организация, която работи в лагерите на глада в Етиопия.

Повратният миг идва с решението му да осинови няколко сирачета от лагерите и да ги отгледа в Нидерландия. Филантропът изпада в недружелюбност, когато едно от осиновените му деца го упреква в полови похищения. Осъден е на 10 години затвор.

В опит да избави достойнството си след излизането си на независимост Александър Ласло моли Орели Линдебом – негова партньорка досега на арестуването му, а понастоящем телевизионна журналистка и майка на двегодишно момиченце – да му помогне да напише книга, в която да опише живота си и да изложи радикалните си и непопулярни хрумвания. Предложението му ще има трагични последици.

9. „ Ефектът Сюзан “
Петер Хьог

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

С „ Ефектът Сюзан “ Петер Хьог ни предлага една завладяваща симбиоза сред художествена прозаичност и футуристичен трилър, която сигурно ще покори феновете на напрегнатия сюжет и на литературното визионерство.

Сюзан Свенсен работи в областта на пробната физика и има необикновен резултат върху хората – подтиква ги към откровения. Но един ден тя и фамилията ѝ са застрашени със затвор. Единственият метод да избегнат присъдата е да спомагат на някогашен държавен чиновник, който ги изпраща на загадка и рискова задача.

Сюзан би трябвало да открие последния протокол на така наречен „ Комисия за бъдещо развиване “, чиито членове биват убити при загадъчни условия. Сюзан употребява своите задълбочени научни знания, чевръст разум и забележителна умелост, с цел да разкрие голяма интрига, която заплашва бъдещето на човечеството.

10. „ Добрата щерка “
Карин Слотър

 10 книги, с които обществената изолираност се понася елементарно

Изпълнен с трагични обрати, романът „ Добрата щерка “ е измежду най-завладяващите трилъри, на които сте попадали, а авторката му към този момент си е извоювала името на най-хубавият създател на мистерии.

Щастливият фамилен живот на тийнейджърките Шарлот и Саманта Куин в дребен град е унищожен от брутално нахлуване над дома им, при което майка им умира. Баща им, прочут измежду съгражданите си юрист, е сломен. Семейството е непоправимо разрушено, захласнато от тайните на онази ужасна нощ.

Двайсет и осем години по-късно Шарлот е тръгнала по стъпките на татко си и също е станала юрист – съвършената добра щерка. Но не щеш ли Пайквил още веднъж е сцена на принуждение и разигралата се покруса потриса целия град, а Шарлот за следващ път претърпява призрачен сън. Тя освен е непосреден очевидец на убийството, само че казусът отприщва у нея ужасяващи мемоари, които на вятъра се е опитвала да заглуши. Защото шокиращата истина за закононарушението, разрушило фамилията ѝ преди толкоз години, няма да остане вечно заровена.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР