Затворът в Диарбекир е на осмо място сред най-жестоките затвори

...
Затворът в Диарбекир е на осмо място сред най-жестоките затвори
Коментари Харесай

Нечовешкият затвор в Диарбекир се превръща в музей

Затворът в Диарбекир е на осмо място измежду най-жестоките затвори в света

Известен затвор в град Диарбекир (Югоизточна Турция), придобил печална популярност поради жестокостта, изтезанията и мъченията на хора, които са били осъществявани там след преврата през 1980 година, ще бъде трансфорат в музей, разгласи президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на посещаване в региона, съобщи проправителственият в. " Дейли Сабах ", представен от Българска телеграфна агенция.

Президентът, който през вчерашния ден посети Диабекир, уточни, че пандизът от през вчерашния ден към този момент е под контрола на министерството на културата и туризма, а не на министерството на правораздаването. Той добави, че министерството на културата е изготвило проект за реституция на постройката. Планира се в комплекса да има библиотека, както и зали, в които да се организират събития, свързани с просвета и изкуство.

Печално известното място, в началото наричано Затвор номер 5 (в Диарбекир) се е трансформирало в знак на репресиите на военната хунта, завзела властта на 12 септември 1980 година През 2016 година - няколко месеца преди несполучливия опит за прелом в Турция, Народното събрание сформира комисия, която да проверява мъченията на пандизчии през 80-те години. Още тогава е била стартирана концепцията пандизът да бъде трансфорат в музей, само че проектите са били отсрочени.

Повечето от пандизчиите са били кюрди. Много хора са умряли в пандиза от мъчения, инфекциозни заболявания или са се самоубили. Няма публични данни за умрелите, само че до момента е известно за над 30 умряли за интервал от две години. Семействата на жертвите настояват, че не са били подхванати съответни следствия на гибелта на околните им.

Орхан Мироглу, някогашен народен представител от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), който е лежал в този затвор, сподели, че там са били прилагани чудовищни мъчения.

Прилагаха способи на мъчения, които до тогава не бяха известни на никое място по света. Хората бяха подложени на невъобразими мъчения, сподели Мироглу.

Той сподели, че се радва, че пандизът ще бъде трансфорат в музей, с цел да може " бъдещите генерации да знаят и да си вземат поука от това, което се е случило там ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР