Затвор за шофьорите, отказали тест за алкохол или наркотици.Това може

...
Затвор за шофьорите, отказали тест за алкохол или наркотици.Това може
Коментари Харесай

По-тежки наказания и дори затвор при отказ от тест за алкохол или дрога

Затвор за водачите, отказали тест за алкохол или опиати.

Това може да стане факт още през днешния ден, когато измененията влизат на второ четене в пленарната зала.

Става въпрос за водачите, които и преди са хващани пияни или дрогирани зад кормилото.

До 6 месеца затвор и санкция до 2000 лева могат да получат водачите, които откажат да бъдат тествани, само че в досието си имат към този момент регистрирани такива прояви. Така, на процедура, се афишира за закононарушение несъгласието да направиш полеви тест, кръвен тест или да дадеш урина. И още – съдът ще може да отнеме автомобила, с който е осъществено закононарушението. Ако притежателят е различен, ще се заплаща паричната му стойност.

През ноември 2020 година Виктор и приятелят му Тошко са пометени от студент, карал с превишена скорост и под въздействието на опиати край пловдивското село Кадиево. „ В нашия случай за двете деца – на 16 и 17 години, Върховният съд присъди пет години отнемане от независимост, което е ясно, че те няма да бъдат излежани до дъно. Не считаме, че за два детски живота тази присъда е естествена ”, счита Силвия Вътова.

Според почернената майка решението е в тежките случаи закононарушенията да се преглеждат като съзнателно действие. „ Тези закононарушения не би трябвало да бъдат по несъобразителност, а умишлени. Тъй като законът е явен – нямаш право да шофираш под влияние на алкохол и опиати и би трябвало да се съблюдават всички ограничавания ”, сподели още тя.

Засега обаче измененията плануват единствено повдигане на глобите за причиняване на гибел по несъобразителност. Предложението е лишаването от независимост да е от 3 до 20 години, вместо досегашните от 2 до 10 години. Ако лидерът е използвал неразрешени вещества, то минималното наказване да стартира от пет години.

„ Добавяме и нови хипотези, защото тези, които сега са в закона, приказват единствено за алкохол и опиати.

когато се кара без брошура, когато се кара с 50 км над ограничаването – тези хипотези ще бъдат добавени към тежките санкции ”, посочи Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Според специалисти би трябвало да се работи за по-тежки наказания при неспазване на закона, а не за по-тежки присъди при към този момент породена злополука. „ Когато някой си разреши толкоз безкомпромисно да погази всички правила,

Това, че наказването ще му бъде 20, вместо 15 години, не е нещото, което ще го спре. Това, което ще помогне, е наказванията да са строги и неизбежни, само че още в предварителната фаза – да не е допустимо да караш пийнал и надрусан и това да ти се размине ”, безапелационен е Илия Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Експертите допълват, че опасността от лишаване на автомобила при осъществено закононарушение е добра стъпка за предварителна защита.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР