Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове

...
Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове
Коментари Харесай

Кантарджиев: Ковидът може да е 5 пъти по-тежък от грип

Затваряне няма да има, само че би трябвало да пазим старческите домове и лечебните заведения да не се трансфорат в развъдници на COVID-19. Това сподели шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб проф. Тодор Кантарджиев в изявление за предаването „ Тази неделя “ по БТВ.

„ Наистина регистрирахме доста високи стойности тази седмица. Те се дължат на неща, които могат и които не могат да се предотвратят. Можеше хората да си носят маските на закрито и в случай че не се събираха доста хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С ограниченията може единствено да ограничаваме болестта, само че не и да я унищожаваме. Мерките единствено понижават случаите и понижават тежкото протичане “, уточни той.

„ Например в Чехия и Полша образователната година стартира на 1 септември и в последната седмица имат 10 пъти повече нови случаи дневно в сравнение с през септември месец. Всеки вторник на уеб страницата на Националния център се дават праговете по области – в кои области какъв брой случаи има. Там се показва при какви стойности би трябвало да се вземат избрани ограничения. Те са по цветове - в зелено са областите, където има до 25 случая на 100 000, в жълто са местата, където би трябвало да се вземат някакви ограничения въпреки всичко, в оранжево са по-засегнатите области. Още в алено нямаме, само че хората да осмислят ситуацията. Всички подозираме някакви конспирации, само че такова нещо няма. На всеки 10 години чакаме някой вирус или бактерия при животните да премине при хората. Това са нормално микробите, които предизвикват най-тежките инфекции. Когато някой бацил мине от животни към хора, нормално е доста рисков, тъй като не е приспособен за човешкия организъм. Коронавирусът е присъщ за прилепите, които имат един белтък, който ги пази. Затова той не ги убива, само че тръгне ли по хората, той стартира да прави проблеми. Не бива да се плашат хората, само че към 5 пъти по-тежко се прекарва от грипа “, съобщи Кантарджиев.

„ Какво би трябвало да се направи – всеки регионален щаб по тези данни на Националния център би трябвало да вземе дадени ограничения съгласно специфичността и броя на заболелите в региона. Затваряне няма да има, само че би трябвало да се пазят възрастните хора, хората с хронични заболявания и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо “, добави той.

„ Мерките зависят от всеки регионален щаб. Министърът споделя от 8 до 10 възрастни хора дали би трябвало да вървят или да не вървят по заведения да вземем за пример. Ние даваме препоръките въз основата на разбор по области. По предложение на основния здравен контрольор министърът издава заповед дали да се прави нещо в народен мащаб. Засега виждам настройка на министъра да се работи по области. В момента би трябвало да пазим старческите домове и лечебните заведения да не се трансфорат в развъдници. Нямаше нищо ужасно с учебните заведения, към този момент там проблем няма “, добави професорът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР