Затваряме границата на Кулата на 30-ти март, ако не се

...
Затваряме границата на Кулата на 30-ти март, ако не се
Коментари Харесай

Овцевъдите скочиха, затварят граници. Вбеси ги евтин внос на агнешко

Затваряме границата на Кулата на 30-ти март, в случай че не се подхващат ограничения от страна на БАБХ по отношение на вноса на агнешко месо от Северна Македония “, заяви Симеон Караколев – създател на Националната овцевъдна асоциация, понастоящем съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Причината за митинга им е, че България няма утвърден граничен контролно-пропускателен пункт за импорт на месо от Македония. Затова го внасят към Гърция и оттова през Кулата - в България. Македонското агнешко се предлага на наши търговци на цени сред 6,50 и 7 евро за кг. Цената на българското агнешко преди Великден е към 19-20 лв. на кг без Данък добавена стойност.
-->
„ Но Северна Македония не е член на Европейския съюз. Тя не извършва тежките регламенти, условности и обязаности, които ние изпълняваме. Нормално е тя да създава на по-евтина цени. Когато стартират да извършват европейските условия, регулации, тогава ще забележим на каква цена ще продават месото. Европа има най-малко 10 регулации повече от тези, които са в Македония, по тази причина на тях им е по-евтино да създават месоки - за фуражи, хигиенични условия, хуманно отношение и още доста, доста други “, уточни Симеон Караколев.

В отговор на коментара, че освен това състояние е естествено българинът да избра по-евтиното месо, Караколев отсече, че щом на българския покупател му е по-изгодно да купува македонското месо, не би трябвало да даваме пари да поддържаме българско отглеждане на животни. „ Нека тогава купуваме от Македония, от Румъния, от под дърво и камък и завършек на мача. Това е решението очевидно – да се завърши с българското отглеждане на животни. Просто нашето да го няма, щом е такава задачата. Хайде някой да закара във Франция по-евтино месо и да забележим дали французите ще се избият да го купуват! В последна сметка е необходим и малко национализъм, всеки да си поддържа родното. Иначе за какво даваме тази дотация. Не му давай дотация, не му купувай месото и той ще завърши. Така решаваме казуса тотално. Тогава и в Македония като вдигнат цените, ще ядем яребици. Не може да се разсъждава по този начин, когато става дума за поддръжка на родното произвеждане “, счита Караколев.

Той изясни, че в България няма свръхпроизводство на овче месо, с цел да се контролира износа примерно да се изисква първо да продаваме в България, и в случай че остане – да се изнася. „ Специално овцевъдството е контролирано. Колкото е потреблението в България, толкоз овце се отглеждат. Като падне потреблението, падат и отглежданите овце и аз запитвам защо ги дадаме тези милиони дотации, за какво вършим тези тактики дълготрайни, тези прогнози, като в това време не поддържаме това родно произвеждане “, разяснява шефът на животновъдната асоциация, пише Actualno.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР