Затвърждаването и развиване на българо-китайските отношения бе основният акцент на

...
Затвърждаването и развиване на българо-китайските отношения бе основният акцент на
Коментари Харесай

Китайският посланик: Сътрудничеството ни със Сливен е съществена част от българо-китайските отношения

Затвърждаването и насърчаване на българо-китайските връзки бе главният акцент на днешната среща на кмета Стефан Радев с китайския дипломат Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн. Китайската делегация е на аудиенция в Града под Сините камъни и бе посрещната от сливенския градоначалник. Почетният посетител бе посрещнат с самун и сол от възпитаници от Профилирана филантропична гимназия „ Дамян Дамянов “, които учат китайски език.
„ Добре пристигнали в община Сливен! Благодаря за проявения интерес! Без подозрение Китай със своята просвета, бурно развиване и с мястото, което заема в международната стопанска система, е доста забавен освен за България, само че и за Сливен. Радвам се, че учениците ни от филантропичната гимназия, които учат вашия език, имат опция да се допрян най-малко до част от тази хилядолетна просвета “, приветства топло гостите сливенският кмет.
На собствен ред Негово Превъзходителство благодари за гостоприемството, оказаната чест и голямото значение, което домакините отдават на китайския език и просвета. „ Радвам се, че имам опция да посетя този прекрасен град! Бих желал да се срещна с повече аспекти от Сливен и да обсъдим благоприятни условия за бъдещо съдействие. Мисля, че тази среща е едно отлично начало “, съобщи посланикът. Той акцентира, че партньорството на локално равнище е основна част от българо-китайските връзки и те биха могли да изиграят ролята на мост с китайски провинции и градове. Гостът добави, че развиването на двустранните връзки основават добра база и акцентира, че България е втората страна в света, която признава и открива дипломатически връзки с Китай. Дун Сяодзюн изрази упования, че през 2024 година, когато ще се празнуват 75 години от формалното определяне на дипломатическите връзки, двете страни ще провеждат взаимно празнични събития.
На срещата бе подчертано и върху възможните благоприятни условия и тласъците за локалния бизнес от двустранното съдействие.
„ В този бързо разрастващ се свят опциите за съдействие стават все по-големи и по-важни за икономическото и общественото развиване на обособените райони. Смятам, че би трябвало да създадем всичко допустимо да използваме положителните ни връзки и те да служат в действителност като мост сред двете страни, тъй че това да се усеща от хората като възстановяване на благосъстоянието им и опциите, които имат “, акцентира Стефан Радев. „ Искаме да обърнем внимание на опциите, които Сливен дава за китайски компании. Ще се радваме, в случай че можем да спомагаме за партньорството сред вложители и от двете страни, които да построяват взаимни планове, положителни за бъдещето на Сливен и неговите поданици, както и на приятелите ни в Китай “, уточни още кметът. Той посочи и положителните връзки на Общината с Българо-китайската търговско-промишлена палата.
В делегацията на посещаване са още началникът на отдел „ Образование “ към китайското посолство Ян Тиен и специалистът в отдел „ Политика “ към посолството, секретар на посланика и преводач Ма Ци.
Гостите бяха осведомени с историческото и културно завещание на Сливен, неговия обичай и естествени забележителности. Пред тях беше показан и най- огромният план, който Общината създава – построяването на промишлен парк в Сливен, прочут като третия по повърхност в цялата страна.
Посланик Дун Сяодзюн употребява случая и прикани локалните компании да се включват интензивно в годишните панаири и изложби, които Китай провежда.
„ Безспорно, китайското посолство ще продължи с напъните да подтиква повече китайски компании да влагат в България и тук, в Сливен. С облекчение на комплицираната обстановка от COVID-пандемията от ден на ден бизнес делегации ще посещават страната ви и при срещата ни с тях интензивно ще популяризираме община Сливен. Вашата страна има богата просвета, история, доста качествена продукция и нашите сънародници би трябвало да ги опознаят “, бе безапелационен дипломатът.
В рамките на срещата бяха коментирани още тематиката за мира и икономическото развиване на страните, които да бъдат в главния фокус на днешния свят. Бе обърнато внимание и на въпроса с въглеродните излъчвания. В тази връзка кметът акцентира, че Община Сливен подхваща поетапно ефикасни ограничения за повишение на екологосъобразността в района.
На срещата участваха още зам. кметът по икономическото развиване инж. Стоян Марков, шефът на индустриалния парк Соломон Москона, Ксианджи Тиен – доброволка от Китай в Хуманитарната гимназия в Сливен, общински специалисти.
В програмата на делегацията бе включено посещаване в сливенската компания за произвеждане на консервирани плодове и зеленчуци „ Фрукто “ и Националния музей на текстилната промишленост.
Посещението продължава и следобед по стратегия с регионалния шеф.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР