Засилени проверки преди предстоящия празник Никулден започват по магазини и

...
Засилени проверки преди предстоящия празник Никулден започват по магазини и
Коментари Харесай

Засилени проверки в магазини, ресторанти и складове преди Никулден

Засилени инспекции преди идния празник Никулден стартират по магазини и хранилища от Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), оповестиха от организацията.

От през днешния ден, 28 ноември до 06 декември 2022 година в това число, ще ревизират обектите за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.
Инспекторите ще ревизират за съществуване на документи за генезис и сигурност на рибата, съблюдаване на периодите и изискванията на предпазване, сходство с условията за етикетиране, както и работещите дали носят персонални защитни средства и има ли дезинфектанти.
Контролните органи ще извърнат особено внимание на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

От БАБХ поучават потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

БАБХ приканва потребителите да купуват риба единствено от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности, жителите могат да подадат онлайн сигнал през уеб страницата на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99, пишат от организацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР