Засилен интерес към споделените офис пространства се наблюдава през третото

...
Засилен интерес към споделените офис пространства се наблюдава през третото
Коментари Харесай

Търсенето на споделени офиси в София нараства осезаемо

Засилен интерес към споделените офис пространства се следи през третото тримесечие от годината. Общото предложение в този сегмент към този момент надминава 50 000 кв. м в София и се чака да продължи да пораства, демонстрират данните за трето тримесечие на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton. Причината е в устрема на наемателите да намерят по-гъвкави решения за чиновниците си в режим на хибриден модел на работа.

“Гъвкавите офис решения към този момент са в полезрението освен на хора със свободни специалности и дребни екипи от експерти. За доста компании съществуването на споделени офиси в постройката, където работят, към този момент е съществено преимущество, защото им разрешава по-голяма независимост на деяние според от развиването на бизнеса им “, разяснява Йордан Кръстев, управител “Офис площи ” в Cushman & Wakefield Forton.

Според него за по-малки екипи обслужваните офиси също са работещ вид, защото им икономисват редица проблеми, свързани с оборудването и поддръжката на една работна повърхност. В същото време разполагат с всички улеснения, които предлага и общоприетият офис.

Като цяло, на офис пазара в София наемната интензивност се резервира без особена смяна по отношение на равнищата от предходните години. През деветмесечието отдадените площи доближават 110 646 кв. м. Подновяванията на контракти и преместванията на наематели остават главният мотор на покупко-продажбите, до момента в който разширенията на площи образуват едвам към 11% от общия размер. Нетното асимилиране остава позитивно от януари до момента  и се равнява на малко над 20 000 кв. м. 

Наблюденията на Cushman&Wakefield Forton за настройките измежду наемателите демонстрират, че към началото на есента делът на завърналите се непрекъснато в офисите чиновници остава по-малък от упованията на мениджърите на фирмите. Очакванията са, че доникъде на 2023 година ще се реализира здравословен баланс на хората, работещи отдалечено и тези от офиса. 

Макар и в по-малки размери, наемният пазар на офис площи за момента демонстрира условен баланс сред търсене и предложение. През третото тримесечие на 2022 година бяха приключени единствено две дребни офис здания с обща отдаваема повърхност към 7000 кв. м. Това задържа постоянен каузи на незаетите площи в столицата – 16.6% при 16.7% през предходния интервал.

Площите в градеж не престават да понижават поради неналичието на стартирани нови офис здания. Към септември в развой на създаване в София са 167 300 кв. м – най-ниското равнище на офис строителство за последните 5 години.

„ Ограниченото търсене на офиси чартърен и съществуването на свободни площи не благоприятстват започването на огромни нови планове. Някои здания в градеж също се отсрочват във времето, което за момента поддържа релативно резистентен баланс на пазара ”, добави Йордан Кръстев. 

Бавното възобновяване на търсенето задържа наемните равнища на първокласните офиси в София постоянни за следващ тримесечен интервал - 15 евро/кв. м в централната част на града и 12-14 евро/кв. м по продължение на основните булеварди. Таксите за поддръжка и обслужване също остават без смяна - 2.75 - 4 евро/кв. м.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР