Защо застрахователят ми плати по-малко от това, което аз платих

...
Защо застрахователят ми плати по-малко от това, което аз платих
Коментари Харесай

Обясниха в прав текст защо при Каско може да не се плати изцяло възстановяването на щетите по автомобила

" Защо застрахователят ми заплати по-малко от това, което аз платих за ремонт? “ - някои притежатели на коли се сблъскват с сходен въпрос, когато получават обезщетение по застраховката " Автокаско “. Често това води до отчаяние и погрешен извод по какъв начин " застрахователите не заплащат “, изясняват от Асоциация на българските застрахователи.

Първо би трябвало да видите дали застраховката не планува вредите да се отстраняват по опцията " Възстановяване на разноски “. При този вид, всекидневно употребен за по-стари коли, застрахованият избира самичък къде да поправи автомобила си. Застрахователят изплаща обезщетение, чийто размер се базира на експертна оценка за цената на ремонта. Тази оценка нормално се прави въз основа на междинни цени на сервизни услуги. И това е естествена процедура, която в допълнение предотвратява вероятни опити за измами. 

Има едно универсалното предписание за всички полици – застрахователят заплаща това, което документално е контрактувано с клиента и за което е получил награда, показват от асоциацията. Затова е значимо всяка лавица да се прочете деликатно и да се познават изискванията, в това число периодите за заявяване на вреда и какво съответно влиза в обособените покрития, написа сайтът pariteni.bg.

Причините да не се заплати напълно възобновяване на вреди по автомобила може да бъдат няколко.

 

На първо място би трябвало да ревизирате какво влиза в покритието на застраховката " Каско “. Мнозина притежатели на коли си купуват лавица, избирайки по-евтин вид, само че това постоянно е за сметка на покритието. Например, при Каско с минимално покритие, което при другите компании има друго комерсиално название - икономично Каско, бюджетно Каско и така нататък – ще бъдете предпазен единствено в случаи на естествени бедствия, пожар, детонация. Ако вашата лавица е от този тип, няма по какъв начин да очаквате, че ще получите обезщетение за вреда при паркиране на автомобила.

 

Напълно допустимо е при композиция от няколко вреди застрахователят да ви заплати единствено за част от тях, според от определеното покритие. Например – автомобилът ви е на паркинг, завалява градушка и в опитите си да излезе бързо, водачът на прилежащата кола удря вашата. Застраховката ви има покритие за градушка, само че няма за вреда на паркинг. В този случай ще получите единствено отчасти обезщетение. Случаят е образцов, вероятни са голям брой комбинации съгласно другите контракти.

 

Друг образец е другият метод при някои типове вреди – да вземем за пример, нарязани гуми. Някои застрахователи покриват тези вреди, други – не. Но вие би трябвало авансово да сте се срещнали и да сте наясно с тези условия по вашата лавица. Така ще си спестите и време, и нерви. И още нещо – даже и при положение, че вашата застраховка включва този тип риск – нарязаните гуми – то не би трябвало да очаквате, че с компенсацията ще може да си купите чисто нови гуми от същия модел, в случай че вашите са били петгодишни и доста износени. Целта на компенсацията е, най-общо, да ви върне в положението, в което сте били преди неподходящото събитие, а не да ви обогати.

Отстраняване на вредите: изискванията са значими

Често срещано разминаване е остойностяването на вредите.  Има няколко метода вредите да бъдат отстранени: в формален сервиз на марката автомобил; в приближен сервиз на застрахователя; в определен от клиента сервиз с алтернатива " Възстановяване на разноските “. Недоволството от платеното обезщетение най-често идва в третия случай. Нека преди този момент разгледаме и първите два.

Официалните сервизи на другите марки коли нормално са единствено за застраховани коли, които са нови (в гаранция) и/или на лизинг. В този случай потърпевшият автомобил непосредствено се закарва и бързо се отремонтира, като сервизът подсигурява качествено осъществяване и потребление на истински елементи.

Доверен сервиз може да е всеки различен сервиз, с който застрахователят има контракт. Често има условие автомобилът да е до избран брой години и/или километри, с цел да се употребяват услугите на доверения сервиз. Както и при формалния, притежателят на колата може да не да заплаща ремонта, като разноските се поемат непосредствено от застрахователя. Друг вид е да платите, а след това да ви възстановят парите по фактура.

Минусът е, че нямате категорично написани законови периоди, в които да стане поправката. Приема се, че това би трябвало да е в " рационален период “, както нормално написа и в изискванията на застраховките. Тъй като е разтегливо разбиране, е допустимо да има закъснение, в случай че сервизът е по-натоварен. Освен това е допустимо да не сте удовлетворени от поправката, въпреки че застрахователите постоянно преразглеждат връзките си с обособени сервизи и държат ремонтите да се правят качествено. Причината е, че при фалшив ремонт се усилва вероятността да има нова вреда и отново да се заплаща.

  

Третият вид е притежателят самичък да избере сервиз и с фактура/касова записка за направените разноските му се възвръщат парите. Тук следва да внимавате. Застрахователите разчитат на експертна оценка, която чиновниците им дават и по нея пресмятат какъв брой би трябвало да коства ремонта. Оценката се преценява с действителните вреди и междинните цени, на които работят сервизите. При всички случаи ще има оглед на направените ремонти, с цел да се реши дали описаното е действително осъществено.

Трябва да изключите майстори и сервизи, които работят незаконно или отчасти са в сивия бранш. Никоя компания няма да заплати без законен платежен документ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР