Защо в ски зона Алеко“ не може се подменят лифтовете

...
Защо в ски зона Алеко“ не може се подменят лифтовете
Коментари Харесай

Кой и как вкара Витоша в гроба

Защо в ски зона „ Алеко “ не може се подменят лифтовете или да се изградят нови

Капацитетът на планината не може да се употребява, до момента в който работи сегашният План за ръководство

Рестрикциите писани в продължение на 10 години

Взаимно изключващи се и недомислени текстове в настоящия План за ръководство на Природен парк „ Витоша “ са една от главните аргументи планината от години да е затворена за туризъм и ски спорт. От това страдат софиянци и гостите на столицата, които не могат да употребяват ски зона „ Алеко “ в цялостния й потенциал. Документът, признат на 22 април 2005 година с решение на тогавашното държавно управление на Национална движение „Симеон Втори", е разработван рекордните 10 години. Титуляр в създаването е Националният център за териториално развиване ЕАД, който е под шапката на Министерството на районното развиване. Помагат специалисти от Лесотехническия университет, Българска академия на науките, Агролеспроект. Колективът е от 24 души отпред с проектант Снежина Стоева. Към момента на утвърждението му от Министерския съвет, Планът към този момент не отразява действителното състояние в естествения парк.
В този текст вестник „ Труд “ ще покаже следващите обстоятелства, които разкриват безусловно тъкмо проблемите в Плана.
 Факсимиле 1: Страница 194 от Плана за ръководство на Политическа партия „ Витоша “ - подчертаният текст не разрешава строителство на нови ски писти и лифтове. Предвижда се тяхната замяна. Но подмяната също е строителство. Освен това текстът е съвсем идентичен със възбраната работила до скоро в Плана на Национален парк „ Пирин “ (Факсимиле 4).  Факсимиле 2: Нищо, което поврежда тревното покритие, не може да се прави – при замяна на въжен превоз са нужни нови фундаменти за стълбовете, което не може да не повреди тревата.  Факсимиле 3: Тоталната възбрана за нови въжени линии. Както се разбра, даже подмяната е тип строителство.  Факсимиле 4: Забраната, писана от Тома Белев в Плана за Национален парк „ Пирин “ - смислово безусловно идентична с тази в Плана за Политическа партия „ Витоша “ от Факсимиле 1.  Този план за модернизизация на ски зона „ Алеко “ не може да се осъществя при в този момент настоящия проект, поради възбраните за трасиране на нови ски писти. Така планината остава единствено с една писта - „ Витошко лале “.  Този план за модернизизация на ски зона „ Алеко “ не може да се осъществя при в този момент настоящия проект, поради възбраните за трасиране на нови ски писти. Така планината остава единствено с една писта - „ Витошко лале “.
В графата „ Подмяна на лифтови уреди “ на страница 194 от Плана за ръководство на Природен парк „Витоша“ е записано: „ С сегашния проект не се планува построяването на нови ски писти и лифтови уреди “. (виж Факсимиле 1). По-надолу четем: „ Необходима е подмяната или демонтирането на морално остарелите и представляващи заплаха лифтови уреди „ Романски-Малък комат “, „ Конярника “, „ Княжево-Копитото “, „ Черни връх “.

Тотална възбрана за нови уреди

В тези две точки има несъгласие, замаскирано в думата „ замяна “. От една страна изброените остарели и рискови въжени линии би трябвало да се подменят или отстранен. В същото време построяването на нови е неразрешено няколко реда по-нагоре. А и в Закона за устройство на територията на никое място не се дава позволение за замяна – дава се позволение за градеж.

След това е записано още: „ Капацитетът на лифтовото оборудване не може да надвишава потенциала на пистата, която обслужва “. На процедура публично на Витоша има единствено една писта – „ Витошко лале “. Всички други трасета, по които се карат ски, са по този начин наречените „ снежни полета “. За да се зададе потенциал на лифта, той би трябвало да обслужва писта – такива няма и би трябвало да се изградят. Но както към този момент стана ясно нагоре, това е неразрешено. Ако се следва тази възбрана, планината би трябвало да остане единствено с „ Витошко лале “.

На същата страница 194 има и текст, съгласно който „ Помощните уреди и постройки не би трябвало да излизат отвън строителните граници на съществуващите “. В превод: Началните станции на лифтовете би трябвало да са толкоз огромни, колкото сегашните тенекиени паянтови бараки, строени при започване на 50-те и 60-те години на предишния век. На процедура това е невероятно.

Противоречията не стопират дотук: „ Реконструкцията на лифтовите уреди се лимитира в рамките на съществуващите трасета “. Настоящите лифтове на Витоша са главно влекове и двуседалкови лифтове. За да се подменят с нови модерни лифтове те би трябвало да имат по-широки трасета (сервитут – б.а.). Това значи, че съгласно Плана нищо не може да бъде сменено. Например „ Романския въжен превоз “, който е двуседалков, няма по какъв начин да бъде сменен с 4-седалков. Причината още веднъж е в думата замяна – при „ Романския въжен превоз “ би трябвало да се отстрани сегашната начална станция, тъй като е отпреди 60 години, стълбовете му са рискови, инсталацията от ролки и въжета също. Дефакто от старите елементи на тази линия няма да остане нищо и на нейно място би трябвало да се гради нова, само че това е неразрешено в Плана.

Никакъв късмет за трасиране

Вече стана въпрос за възбраната за нови ски писти, само че тя е доказана още веднъж на страница 205, в точка 67 – „ Не се позволяват действия, водещи до нарушение и увреждане на тревното покритие “. (виж Факсимиле 2)

Това значи, че е неразрешено да се трасират нови ски писти в ски зона „ Алеко “, защото по време на този развой се отстраняват камъни, вършат се заравнявания и няма метод тревата да не бъде засегната.

Отделно точка 67 прибавя следващата пречка пред по този начин наречената замяна на лифтове. Новите стълбове стоят върху фундаменти, които, несъмнено, ще нарушат тревното покритие. Така и посредством този текст каквато и да е модренизация е изцяло невъзможна.

Отново против лифтовете

Поредното недомислие, блокиращо „ подмяната “ на лифтовете, което, както стана ясно, на процедура е нов градеж, се намира на страница 211 от Плана, точка 158 – „ Не се позволява създаване на нови въжени линии за достъп до туристическите центрове “. (виж Факсимиле 3) . В същото време в предходанта точка 156 е записано следното : „ Допуска се основаване на нова по-ефективна и безвредна пространствена организация на съществуващата мрежа от влекове в региона на хижа „ Алеко “ и Капакливец “.

Противоречието е явно – от една страна нищо ново не се позволява, само че от друга може да се направи по-добра организация. Как това ще стане със старите уреди – никой не е наясно.

Освен това точка 158 оставя в невъзможност Драгалевския въжен превоз, чието планиране стартира през 1953 година, а настоящето му трасе е пуснато в употреба през 60-те години на предишния век. Този въжен превоз свършва на Голи връх, в нищото. Драгалевският въжен превоз ще бъде супер съвременно оборудване от разбъркан вид. През зимата той ще е 8-местна кабинка, а през лятото 6 или 8-местна седалка. Драгалевският въжен превоз ще стига зад мястото, където беше хотел „ Щастливеца “. Но това модернизиране и продължение няма по какъв начин да се случи, тъй като е ново строителство, а то е неразрешено, както се видя нагоре.

По същата причина Княжевският въжен превоз не може да се модернизира. Той беше 4-местен кабинков, като е планувана инвестиция за 10-местна кабинка. За да се случи това още веднъж се стига до създаване на нови фундаменти и по-широки трасета. Идеята е сегашната последна станция „ Копитото “ да стане междинна, а трасето да бъде удължено до „ Офелиите “. Но това също е ново строителство и е неразрешено.

Съвпадение?

По време на създаването този проект за ръководство шеф на Политическа партия „ Витоша “ е Тома Белев. Той не е взел участие публично в създаването, само че хора от екипа настояват, че се е намесвал непрестанно.

В същото време Белев е създател на частта „ Норми и режими “ на в този момент настоящия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “, където е записал: „ На територията на целия Национален парк „ Пирин “ се вкарват следните спомагателни забрани: Строителство на нови и разширение на съществуващи ски писти и уреди “. (виж Факсимиле 4). Това е мощно съмнително еднообразно със записаното в Плана за Витоша: „ С сегашния проект не се планува построяването на нови ски писти и лифтови уреди “ (Факсимиле 1).

На 28 декември държавното управление промени точно текста в документа за „ Пирин “ и по този начин даде зелена светлина за развиването на зимния туризъм там. Но Витоша остава затворена поради нейния План за ръководство, където недомислените и противоречащи си текстове остават.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР