Защо в последните години ни се струва, че сезоните се

...
Защо в последните години ни се струва, че сезоните се
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Тезата за глобалното затопляне е плод на „зелените“ политици

Защо в последните години ни се коства, че сезоните се изместват?Тенденция ли е това, или интервал? Мит ли е световното стопляне и какво да чакаме отсега нататък? е

На тези въпроси отговори проф. Наталия Килифарска отИнститута за проучване на климата, атмосферата и водите на Българска академия на науките в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" По-скоро бих го нарекла не следващия топъл интервал, а следващата флуктуация (бел. ред отклонение) натемпературите.Според последните литературни източнициние се намираме сега вепоха на климатично захлаждане. Това е по информация на голяма гилдия от създатели и за последните 66 милионагодини те дефинират разнообразни периодикато актуалният е на захлаждане ", съобщи специалистът.

" Друг е въпросът че през последните 60, 70 години се следи едно нарастване в световната температура и постоянно ни се показва една диаграма, в която се вижда, че температурата внезапно се покачва за последните няколко десетилетия. Трябва да се отнасяме със сериозна доза внимание към информацията и интерпретацията на световния свят. Има някои дефекти натенденциозното интерпретиране ", предупредиКилифарска.

" Севсем разумно е когато се намираме при започване на 21-ви век нашата температура да е напълно друга от тази през 19 век. Вече наближаваме към 1 градус нарастване на междинната световна температура, което не е съдбовно. Земята е предходна през интервали, в които е била с 5, 10 градуса по-висока от сегашната температура. Имало и интервали на мощни захлаждания. Според някои сътрудници това е доста рисково. Самият факт, че данните се осредняват, е загуба на информация ", безапелационна е тя.

" Сигурно си задавате въпроса за какво превишението на температурата е по-голямо в Северното, в сравнение с в Южното полукълбо. Според експертитова е по този начин, тъй като океанът в Южното полукълбо има по-голям потенциал на усвояване на топлота. Моята интерпретация обаче,е че тези стойности са изчислени в огромните градове, а градовете сами по себе си излъчват доста топлота ", уточниКилифарска.

" Аз си направих труда да видя какви са данните, които се събират за България и ми направи усещане, чев по-малките градове или няма отклоняване от нормите, или е негативно, до момента в който в огромните градове превишението е значително ", показа тя.

" Има още един миг, който провокира подозрение в тази интерпретация, а то е, че се ползват статистически способи, които са непролижими за нестационарни редове. Моята цел е да се даде обективно информацията, без да се спетява нещо. Вярвайте на който желаете, само че преди този момент проверявайте информацията ", прикани специалистът.

" Специално със сезоните не съм работилаи не бих могла да разясня. Има нещо сходно напоследък. Това са интервали на гражданска война на климата. Такива флуктуациинепрекъснато има, защото годишните стойности се дефинират от доста фактори. Има сътрудници, които предвиждат, че до края на 21-вивек човечеството ще доближи до пределана световното стопляне, само че аз се отнасям доста въпросително към тези изказвания, тъй като съм видяла, че моделите на които са основани тези изказвания са задоволително променливи ", съобщи Килифарска.

" Комерсиалните аргументи за изказванията за световното стопляне са налице. Политиките на Европейски Съюз в този момент са в ръцете на хора, които са последователи на зелената концепция. Тя не е неприятна, човечеството би трябвало да се развива в тази посока, тъй като другояче ние сами режем клона, върху който седим ", посочи тя.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР