Защо поведението на хората все повече ще се отдалечава от

...
Защо поведението на хората все повече ще се отдалечава от
Коментари Харесай

Нова теория за К-19. Времево заместване

Защо държанието на хората от ден на ден ще се отдалечава от заповедите на управляващите, свързани с пандемията. Защо едни от нас са релативно щастливи по време на пандемията, а други са изцяло депресирани? Имат ли смисъл маските, от какво ни пазят тъкмо имунизациите?

Всъщност, доста от реакциите на хората по света към Covid-19 могат да се обяснят с една елементарна идея: Нарича се времево заменяне. Въпреки странното си име, тази концепция оказва помощ да се осмислят доста държания, които другояче може би наподобяват ирационални. Това написа за Bloomberg Тайлър Кауейн, професор по стопанска система от университета Джордж Мейсън във Вирджиния, представен от инвестор.бг.

Какво значи времево заменяне? Това е пренасяне на деяние или събитие в по-подходящо или преференциално време. Класически образец от стопанската система е, че хората пазарят повече, когато има разпродажби.

Сега помислете за един по-сложен пандемичен образец. Преди да се появят имунизациите, имаше огромен смисъл да бъде наложено носенето на маски.

Същите тези условия за маските останаха в действие и след имунизацията. Въпреки че имат по-малък смисъл, когато огромен брой хора са имунизирани.

Носенето на маски може би ще станат по-необходими в бъдещето, само че в случай че имунизациите станат мъничко по-малко ефикасни с течение на времето. Това е елементарно обяснимо, тъй като при тази хипотеза  хората може да са малко по-зле по-късно (най-малкото тъй като ще бъдат малко по-възрастни). Този образец изяснява елементарно за какво ограниченията на управляващите се опонират на отслабените причини в главите на някои хора за носене на маски в този момент. Като цяло това е добра концепция и по тази причина пък други хора избират да се придържат към откритите правила. След като ги одобряват, те ги предадат на други и по този начин един общопризнат принцип става публичен и е малко евентуално да бъде изменен.

Но истината е, че „ Маските са за положително! “ е просто наставление. А „ тъкмо какъв брой положителни са те зависи от това какъв брой по-безопасно ще бъде близкото бъдеще! “.

Ако настройката на хората е, че запазим маските за релативно дълго време – до момента в който се появят доста по-добри лекувания, силата на вируса отслабне или настъпи някакъв различен набор от промени към възстановяване на сигурността. Тогава максимата: Носете маски!, ще работи, въпреки и с отслабващо деяние.

Но, какво ще стане, в случай че не се задава избавление? Вместо това хората ще би трябвало да се приспособяват към дълготрайните условия на живот, които те избират, дружно със съпътстващите опасности. Тогава наредбите за маските няма по какъв начин да получат публично одобрение  Дания, една от по-добре ръководените и по-добре имунизирани народи по време на пандемията, реши тъкмо това и разгласи връщане към нормалността.

Тази доктрина изяснява и повода за огромните митинги по време на локдаун. Според времевото заменяне локдауните имат максимален смисъл тъкмо преди огромни усъвършенствания в сигурността, като ваксини или обезпечаване на спомагателен болничен потенциал. На процедура обаче тъкмо тогава нетърпеливият жител може и желае прекратяването им.

Времевото заменяне също по този начин оказва помощ да се изясни за какво някои хора бяха релативно щастливи по време на пандемията, а други не.

Най-лесно може да отговорите на въпроса за себе си по следния метод:  Ако не сте ходили на спектакъл към този момент две години, желаете ли и бихте ли си разрешили да ходите два пъти повече през идващите две години? Ако нямате тази еластичност, евентуално сте потърпевши по време на пандемията повече от междинното за света.

Факт е, че жителите вземат поради времевото заменяне повече, в сравнение с органите на властта са склонни да признаят. Да кажем, че са минали няколко седмици от втората ви доза  и  се чувствате релативно предпазени против делта разновидността. В същото време се притеснявате, че идната година предстоят по-опасни разновидности.

Съвсем обикновено е да излезете и да поемете някои „ непропорционални “ опасности. Обяснението е, че за вас евентуално скоро няма да е доста по-безопасно, само че в това време не желаете да прекарате остатъка от живота си в килер. Поведение, което може да наподобява неразумно, само че не е безусловно такова.

Този метод на мислене обаче радикално опонира на метода на органите на публичното опазване на здравето, които са склонни да дефинират ясни ограничавания за необятни пластове хора.  Реалността обаче демонстрира, че в бъдеще хората ще се отдават на своите удоволствия, когато могат, изключително в случай че чакат риска от тези удоволствия да се покачва.

Някои от последствията от времевото заменяне, несъмнено, са и неприятни. Затова и няма да намерите доста хора, които даже желаят да приказват за тях.

Например: Вие  сте с компрометирана имунна система и заради това не можете да се ваксинирате. Може би сте заслужено гневни на всички неимунизирани тъпаци в близост, които прихващат коронавирус и вероятно ви заразяват. В същото време желаете да сведете до най-малко нужната степен на времево заменяне.

Така че, в случай че (може би и правилно) се страхувате да излизате доста през днешния ден, ще сте по-добре, когато същите тези тъпаци придобият по-бързо натурален имунитет. Така че вас бъдещето би изглеждало по-добре от днешната обстановка, когато за вас е по-голям, само че за другите е времето за удоволствия..

Но като изключим този образец, в последна сметка се оказва, че една бърза пандемия може да бъде по-лесна за ръководство, в сравнение с дълга, продължителна, която би изисквала героични количества от времево заменяне.

Разбира се, това няма по какъв начин да е гледната точка на здравните управляващи.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР