Защо не се живее без изкуството на логиката, поне според

...
Защо не се живее без изкуството на логиката, поне според
Коментари Харесай

Res LIV: Тъпите и грозните

Защо не се живее без изкуството на логиката, най-малко съгласно Аристотел? Аналитичната философия е хем просвета, хем тип подарък Божи, тъй като по едно и също време предлага и теоретичен, и прочувствен способ за проучване на философските причини, като ги „ превежда “ на езика на логическите догатки. Разбира се, това може да бъде и проблематично – тъй като, преди валидността на тези причини да може да бъде тествана, комплицираният от време на време метафизичен език би трябвало да бъде редуциран до понятен, най-малко съгласно публиката (която инстинктивно счита само бързо разбираемото за валидно). Философските концепции обаче, за неволя, най-често не могат да бъдат разбираеми априори, т.е. без усилието на вторичното и даже третично осмисляне, и публиката пада „ жертва “ на инстинктивното си увлечение към модалната, а не аристотеловата логичност. Това ми се вижда ненапълно обезпокоително – тъй като, за разлика от числата и знаците (както би се съгласил и Дерида, да би прочел настоящото), думите и фразите ни изправят пред казуса за смисъла, и оттова за невъзможността да установиш кое е истинно, с изключение на посредством философския способ.
 Res LIII: Масовата приматизация  Res LI: Хамская власть  Res L: Мистър 70% (Soul-searching)
***

Логично (тук пъхам смеещо се личице, като че ли извинително, както ни постанова семиотиката на смеещите се личица по принцип), изказвания от подобен логичен порядък могат – и постоянно имат – разнообразни логичен импликации. Например, в случай че кажем „ българският министър председател е тъп “, смисъла е ясно и ние разполагаме с обстоятелства, посредством които да установим и проверим по емпиричен път верността на това изказване. Но в случай че кажем „ френският крал е тъп “ (твърдение, което почива на същата логическа форма), не можем нито да установим, нито да проверим дали е по този начин. Френски крал не съществува, ерго, това изказване правилно ли е или не? И още по-ерго, макар годната му логическа форма, това изказване има ли смисъл? И ерго на ерго-то, в случай че то няма смисъл, ни остава единствено mock-логическия позитивизъм на Уди Алън, а точно, че всичко дотук излиза наяве едвам когато осъзнаем, че Джордж Елиът е жена.

***

Понеже споменахме логическия позитивизъм, някои бързи бележки: той някак потегля от нашия остарял космат другар Фреге, а през 20-те и от така наречен „ Виенски кръг “, който желае в тревожните следвоенни години (след „ разгрома на всичко немско “, по Кестнер) да откри философска основа за науката. И по-точно, да постулира, че таман науката, а не философията, би трябвало да ни достави с главните истини за света, само че пък задачата на философията е да обезпечи логическата „ основа “, върху която науката да стъпи. Така „ логичен позитивизъм “ значи логическите техники да бъдат „ омъжени “ за научните изказвания – по същия метод, по който аналитичната философия се отнася към философските съждения.

***

Ерго-мерго, с цел да приказваме ясно и обективно за научни хрумвания и теории, ние би трябвало на първо място да проучваме езика (така де, логоса, сещате се) на научните изказвания като логичен оферти. Само по този начин можем да установим сигурно тяхната значителност, и да изключим тези, които са неистинни... пардоне моа, безсмислени.

***

Уди Алън ни завещава гениалния прякор на Алберт „ Логическия позитивист “ Корело в своята подигравка на италианската нюйоркска мафия, само че в случай че познавахте същински логичен позитивист, той би се заклел, че обещано изказване може да бъде признато за правилно единствено в случай че покрива прецизни логичен критерии и може да бъде верифицирано по емпиричен път; всичко друго не е в положение да бъде потвърдено, затова е meaningless.

***

Да преведем на пазарджишки: в случай че някой твърди, че сестра ти е курва, съгласно логическия позитивизъм тежестта на доказване, че не е (включително и тъй като нямаш сестра), не пада върху теб, а върху него: той би трябвало освен да спи с нея, единствено посредством мигане, само че и да показа доказателства, че с нея се спи елементарно, а също и че тя – хм, обективно - не съществува. (Което ни връща към първия парменидов абсурд.)

***

Като казахме „ българският министър председател “: той очевидно ще остане в историята като най-видния модератор на процеса „ слепване на капитала с властта “. Нещо повече: той е в основата на „ кръстоносния “ късен ченгеджийски поход към изсмукването на кинтите на серия измамници от мрачните дълбини на Прехода. Което е нещо като blessing in disguise.

***

Защото мутромилиционерската „ ланголиерска “ власт, откакто в огромна степен изяде и продължава да изяжда безмилостно настоящия капитал, напълно гартантюански се насочва и към всички ветковци, миньовци и баневци. Ретроактивно. Но и без изключително почитание към законността.

***

Така подземният свят, който роди ГЕРБ (и споразумението им с Българска социалистическа партия и най-много ДПС), към този момент става надземен и се официализира. (Братя Илиеви would have liked that.) Вече има единствено горна държавен бизнес-земя; по долната пъплят само „ хлебарки “ като Иванчева, които се борят за своите няколко десетки хиляди евро рушвет, само че и те – зрелищно и с хрущене – са смазани под мутренския ботуш, щот не са отчели своите жалки 70%.

***

Ah, tutti contenti saremo così.

***

Новият надземен свят, прочее, държи и Министерство на вътрешните работи. Какво „ държи “, нелепости – той го назначава. Пророчеството на Хазарта, че некои куки май са доста неприятни мутри, станА self-fulfilling.

***

Живите остарели мутри на процедура са шефове освен на Министерство на вътрешните работи, само че и на страната. Участват във всички най-големи покупко-продажби, активи се преразпределят от тях, ЦСКА-Тирето желае да възобнови Белене с некви китайци etc.

***

В същото време приказваме за най-изоставащата страна в Европейски Съюз, в която Най-дебелия е овладял всички служби (сега и СРС-тата), Корнелия имитира съпротива, обградена от прислужници на Свинаря (който получи финансиране от ББР, банката на Най-дебелия), Среднодебелия работи да си затваря очите под очилцата и да извършва мутренски поръчки, влачейки избраните за изсмукване по съдилищата, а Еднокнижния пълен преди малко се почерпи за Коледа с милиард и половина от остатъка, с цел да прави най-скъпите километри в историята на пътното строителство от viae publicae в Римската република насам.

***

Прибавете тук Безформено дебелия, който ще доставя армията без действителни търгове (или по-скоро – с търгове на маса, вид „ ти какъв брой даваш, а наздраве “, като процентите на гепене към този момент навсякъде надвишават 70).

***

Прибавете и Владко, който си строи замък над Ярема (щот, нали, сме вид 3 земетръсна зона), и който можехме да назовем “Майер Лански ” на незаконната формация, в случай че не беше по този начин ослепително тъп и прислужник.

***

А от горната страна, леко замаяно и в нега, като оня бей в „ Капитан Михалис “, гледа Агата, спокоен, индиферентен. Чиито обичайни коледни наукообразни простотии са нещо като най-шарлатанското, дръндарско urbi et orbi в историята. Същият обаче, нашият „ проектант на мирния преход “ и главен изедник на народен запас, в този момент желае „ програмно държавно управление “ с министър председател Владко, тази ръстова обединителна фигура сред Движение за права и свободи, Цацаров и ГЕРБ.

***

Поредният masterclass in incompetence.

***

Всичките ни модерни политици са като че ли некви движимости без изключително минало, нищо и половина, като че от някаква сергия на битака. Дори и не от Les Puces, като амиенския столичанин Макрон.

***

У нас law of marginal utility работи по-неумолимо и от оня за гравитацията.

***

Но сметката идва. Нямаме към момента gilets jaunes, само че „ тъпите и грозните “ също почват да се светват, че повече не може и не може по този начин.

***

Съответно, би трябвало да се потърси антитетична основа, щот, както е споделил сътрудника Хегел на Хьолдерлин, „ без антитеза, копеле, нанайси синтеза “.

***

Накрая, напълно разумно: честита нова 2019-та, следващата година на Българския ступор.

Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР