Защо не бива да се пере и шие на този

...
Защо не бива да се пере и шие на този
Коментари Харесай

17 забрани за Разпети петък, който се спазват от векове

Защо не трябва да се пере и шие на този ден Злото се гони с тамян рано заран, копривата не трябва да се допира
Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица и в православния свят, защото тогава Божият наследник е бил обиждан, наказан, поругаван и разпнат на кръста. След това той е заровен в каменен саркофаг в пещера, на чийто вход е бил подложен голям камък и стража. На този ден в храмовете се пее опело за Него. Постът е доста непоколебим. Забранява се да се яде и да се пие. Затова и от едно време се назовава още Сух петък, защото възрастните дами от селото са постили до вечерта. От тогава до през днешния ден националните поверия за Разпети петък освен не понижават, само че и се прибавят нови.
Минава се под масата в църквата
Масата, която е сложена в средата на храма, символизира Христовия гроб. В храмовете се прави свещенодействие, което се назовава Царски часове, и не се отслужва Света литургия. Изнася се плащеницата, която символизира плата, в който е било увито тялото на Христос. Всички миряни се покланят пред плащеницата, евангелието и кръста, с цел да съпреживеят гибелта на Исус Христос. Поклонението пред нея продължава до последните минути преди Възкресение в събота вечер.
--> Глиненият съд
Поверие гласи, че на Разпети петък всеки би трябвало да се прибере с глинен съд. Възрастните хората описват, че това е тръгнало от отколешна традиция, тъй като грънчарите цяла зима вършат доста керамични съдове, които през пролетта осъществят. Тази традиция в действителност оказва помощ на всички занаятчии, доказвайки, че са почитани.
Никаква работа
Не би трябвало да се работи в този ден. Бабите споделят, че каквото и да вършиме на Разпети петък, няма да се получи.
Гони се злото
На разсъмване къщата се опушва с тамян, обкръжава се три пъти, с цел да не се доближават неприятните духове. 

Времето е показателно за реколтата

Ако вали на Разпети петък, ще бъде добра година. Ако обаче е изсъхнало, годината няма да е доста плодородна.
За здраве има адет
Ако три пъти си поставите главата под студена вода, ще бъдете здрави през цялата година. Не се пекат торти, самун или нещо друго на Разпети петък, от боязън да не изгорят ръцете на Божията майка.
Не се допира игла
На Разпети петък дамите не шият, с цел да не ослепеят. Освен това те не тъкат, не перат, с цел да не се случат несгоди. 
Не се боядисват яйца
Традициите повеляват, че не е добре да се боядисват яйца на Разпети петък. Ако не сте създали това на Велики четвъртък, можете да боядисате яйцата единствено в събота. Според поверие от предишното, на този ден яйцата става кървави.
Не се върви в бръснарницата
Най-суеверните заобикалят да се подстригват на Разпети петък, тъй като се споделя, че някой от фамилията им ще почине. Все повече обаче се постанова противоположната традиция. Ако се отиде при бръснар, хората считат, че ще бъдат в сигурност от избрани болести. Твърди се още, че в случай че се подстрижеш на Велики Петък, няма да имаш грижи през годината и няма те боли глава.
Не се сее
Твърди се, че всички аграрни стопани би трябвало да се приберат у дома. Полевите работи би трябвало да се заобикалят на Разпети петък, тъй като всичко, което се засява, не дава плод. 
Не се колят животни
Агнетата за Великден би трябвало да се заколят преди петък. В противоположен случай душата на животното ще ви мъчи. 
Без коприва и оцет
На този ден нито се яде коприва, нито се допира оцет. Поверието е, че по този начин ще се разгневи Спасителят, който е бил обичай с коприва. Оцетът е неразрешен, тъй като устните на Исус са били напоени с оцет, когато той е изискал вода. 
Без купони
Веселието, песните и забавата са строго неразрешени в деня на огромната тъга. Нарушаването им донася злощастие за всички грешници. Затова хората споделят, че на този ден „ Птици не пеят и птичка гнездо не вие “.
Яйце за църквата
Тези, които са боядисали яйцата в четвъртък, наложително носят по едно, когато влизат в църквата на Разпети петък, дружно със клонче здравец. Те се остават на масата пред разпятието като израз на почитание и поклонение пред саможертвата на Христос.
Чаршафи не се сменят
Не единствено не се пере денем, само че и чаршафите не трябва да се сменят. Народното вярване гласи, че в случай че това се направи, сънят става разтревожен и идват кошмарите.
Нови облекла
На този ден не се вадят облекла. Те се поставят за Великден. Ходи се в църквата с нови облекла, за шанс и триумфи. 
Червеното яйце
На Разпети петък всеки си нарочва яйцето, което ще вземе от купата на Великден. Всеизвестно е, че първото боядисано яйце би трябвало да е алено. То се слага пред иконата в дома и след една година на Велики четвъртък се изнася в двора и се счупва. Ако е цялостно, значи ще има благодат и здраве в дома, в случай че е празно – тогава хората би трябвало да чакат сложна година.

 
Преди Великден: Една молитва сбъдва стремежи
1. По едно алено яйце се дава на всеки посетител, който пристигал в дома за Великден. Поверието гласяло, че по този начин благосъстоянието няма да върви в други къщи.

2. Жените, които дълго време не съумяват да забременеят, имат вяра, че в случай че преспят една нощ с алено яйце в пазвата, следващата година ще се радват на своя рожба.

3. Хората имат вяра, че в седмицата след Великден, наричана още „ празна седмица “, не би трябвало да се сее нищо, тъй като няма да поникне.

4. В нощта против Великден не трябва да се подвига олелия. Старите хора имат вяра, че в случай че сте прекомерно гръмогласни и вдигате звук в нощта против Възкресение Христово, рискувате да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си неприятни сили.

5. Цели 40 са дните след Великден, в които православните християни се поздравяват между тях с поздрава Христос Воскресе! Отговорът е Воистину Воскресе!

6. Великден се чества не три дни, както множеството от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица.

7. Вярва се, че в случай че минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите: " Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе доста благополучие! ", желанието ще се сбъдне.

8. Набраният на Великден здравец носи дългоденствие на притежателя си. Старите хора имат вяра, че точно на този ден растението има вълшебен сили и лекува всевъзможни заболявания.

9. В някои краища на страната е било признато да се резервират черупките от великденските яйца. Вярва се, че те имат вълшебен сили. Затова хората ги употребявали при баене срещу уроки. Бабите ги стривали на прахуляк, който употребявали при лекуване на разнообразни заболявания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР