Защо най-загадъчният фараон е изоставил своята столица и е сменил

...
Защо най-загадъчният фараон е изоставил своята столица и е сменил
Коментари Харесай

Ехнатон и Моисей - двете лица на монетата

Защо най-загадъчният фараон е изоставил своята столица и е сменил религията? Археолозите откриха изгубения златен град в пясъците на Луксор
 

Фараон Аменхотеп IV или Ехнатон (Угоден на Атон) е една от най-загадъчните персони в античната египетска история. Той е прочут като фараона бунтовник, тъй като загърбва старите египетски богове и възвестява властта на господ Атон. Някои откриватели го свързват с Моисей, като част от тях отиват и по-далече, смятайки, че Ехнатон в действителност е Мойсей. Това, естествено, опонира както на християнството, по този начин и на еврейските вярвания. Но е реалност, че птоломеевият историк египтолог и първосвещеник на Хелиополис - Мането, който е написал Историята на Египет (Aegyptiaca) към III век прочие Хр., свързва Мойсей и Ехнатон, живеещи в един и същи интервал. Той даже декларира, че Моисей (чието име е Озарсеф, в чест на господ Озирис) е получил по-голямата част от своето обучение при Ехнатон и е оказал помощ да се откри новата монотеистична вяра на бога слънце - Атон.

Откритието

Всички тези мистерии, които археолозите и историците се пробват да разгадаят, се крият под пясъците на Луксор. Там археолозите откриха град на 3000 години. Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон, който прочее е наследник на Ехнатон и това е потвърдено с ДНК разбор на мумиите им. Експедицията на Захи Хауас, един от най-големите експерти по египетска история, разгласи откритието за едно от най-важните за столетието. Между другото, следващата година ще се празнуват 200 години от откриването на гробницата на Тутанкамон, която е същинска съкровищница на извънредно добре непокътнати артефакти.Градът, който лека-полека изплува от пясъците, е учреден от един от най-великите владетели на Египет - Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 година прочие н. е. Този град е бил деен по време на ръководството на фараона и неговия наследник, известният Аменхотеп IV, Ехнатон. Градът е бил най-голямото административно и индустриално населено място през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор. Историята споделя, че той е бил зарязан и столицата се преместила в Амарна. Но дали това се е случило и най-много - за какво се е случило, е въпросът, който учените занапред ще се пробват да схванат.

Как са живели египтяните

Освен всичко, обвързвано с Ехнатон, археолозите за първи път попадат и на находки, които демонстрират по какъв начин са живеели античните египтяни, защото градът е извънредно добре непокътнат в пясъците. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия. Селището е датирано благодарение на йероглифични надписи, открити върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III. Открити са пекарна и огромна кухня с фурни и керамика за предпазване на храна. Намерена е и административна и жилищна зона, оградена от зигзагообразна стена с един вход, евентуално от съображения за сигурност, доста принадлежности, употребявани за предене и тъкане. Намерени са и шлаки от производството на метал и стъкло.Археолозите се надяват, че намирането на изгубения град е единствено началото на още по-големи открития. Те към този момент са разпознали групи гробници, до които се стига през " стълби, издълбани в скалата ", с сходна структура на тези, открити в Долината на царете. Надеждата е, че ще попаднат на недокоснати гробници, цялостни със съкровища, защото е известно, че множеството са били разграбени още в най-древни времена.

Владетелите се местят в Амарна

" Откриването на Изгубения град освен ще ни даде взор върху живота на античните египтяни по времето, когато империята е била най-богата, само че и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: за какво Ехнатон и Нефертити са решили да се реалокират в Амарна ", разяснява Бетси Брайън (Betsy Brian), професор по египтология в Университета " Джонс Хопкинс " в Балтимор, Съединени американски щати.Историята споделя, че градът е зарязан и столицата се реалокира в Амарна. " Но дали се е случило и за какво, следва да разберем ", добавя Брайън.А личността на фараона Ехнатон си остава една от най-големите загадки в историята на Древен Египет. Изследователите са разкрили три гробници, отдадени на него, само че вместо отговори на въпросите си, получават единствено нови загадки. Все отново гробниците хвърлят светлина към живота на загадъчния фараон.Аменхотеп IV се разграничава от предходните фараони, защото е бил бунтовник, интелектуалец и обичал философията. Той реформирал изцяло египетските религии, като трансферирал вярата от Амон РА към единствения същински господ Атон (слънчевия диск), създавайки първата монотеистична вяра. След това трансформирал името си на Ехнатон, което значи " Славата на Атон ". Ехнатон построил град Ахенатон, прочут през днешния ден като Амарна, в чест на бога Атон. Градът е бил невероятен, с големи здания и храмове, дворци и градини и е бил употребен като център за нахлуване над остарялата египетска вяра и нейните почитатели - нещо, което ядосвало доста хора.Откриването на златния загубен град е колкото мистериозно, толкоз и забавно за историците. Древните египтяни са считали, че Изтокът е за живите, а Западът - за мъртвите. Затова и фараоните са погребвани на западния бряг. Но изгубеният град е бил жив и се намира на запад. Това евентуално отново е обвързвано с философията на Ехнатон, че има живот след гибелта, само че няма оттатъшен свят, тъй като светът е един.

Издължени глави и дребни тела

Съдбата на фараона разколник и красивата му брачна половинка Нефертити, както и на детето фараон Тутанкамон, вълнува не са археолозите и историците, само че и феновете на антични истории. Сведенията по какъв начин и за какво Ехнатон се отказал от исконната вяра, за какво е преместил столицата и по какъв начин е протекъл животът му, са много нищожни, тъй като след неговата гибел делото му е било заличено.Въз основа на описанието на Хелиополис Мането и като се има поради по какъв начин мистериозно е липсващ, има хора, които имат вяра, че Моисей в действителност е Ехнатон, тъй като той се е изправил против всички надълбоко почитани обичаи на Египет и се е опитал да откри нова вяра. Друга версия, естествено не в границите на формалната просвета, е, че двамата с жена му имали необикновени физически характерности. На дребното непокътнати изображения те са нарисувани със необичайно издължени глави и дребни тела. Лицето на Ехнатон също е неизмеримо продълговато. Всички тези доказателства са предиздвикали мнозина фенове на конспирации да одобряват, че Ехнатон и Нефертити не са елементарни хора, може би даже не индивиди. Може би те са били извънземни, или са били свързани с единствения " същински господ ", заповядал им да основат към него вяра, която по-късно Моисей лишил от Египет и почнал да проповядва самичък. Това, несъмнено, са догадки и хипотези, които може би ще бъдат разгадани в бъдеще.

Кого застига античното проклинание

Откривателят на изгубения град Захи Хауас не се опасява от проклятието на фараоните, тъй като е египтянин и тъй като разкрива тайните на античния Египет с голяма обич и почитание. Не такава обаче е ориста на откривателите на гробницата на Тутанкамон, която е открита и отворена на 6 ноември 1922 година. Магическата природа на проклятието също се отхвърля от науката, обаче обстоятелствата след срещата с погребалната маска на фараона приказват сами за себе си. Лорд Джордж Хърбърт Карнарвън, който финансира експедицията, умира единствено 4 месеца откакто отпуска парите. Няколко дни след него умира и археологът Артур Мейс, по-късно и рентгенологът Арчи Рейд. Месеци след Рейд си отива от този свят американецът Джордж Гоулд, който също влезнал във фараонската гробница. През 1928 година ненадейно умира и секретарят на Хауърд Картър, изобретател на гробницата на Тутанкамон - Ричард Бартел. Две години по-късно, през 1930 година, почива доведеният брат на Хауърд Картър, а след него и вдовицата му. Хауърд Картър умира финален, единствено шест месеца преди началото на Втората международна война.Тревожни обстоятелства. Но археолозите имат вяра, че проклятието на фараоните застига единствено тези, които с пренебрежение са нарушили покоя на душите им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР