Защо Националната агенция по приходите (НАП) на практика налага лицензионен

...
Защо Националната агенция по приходите (НАП) на практика налага лицензионен
Коментари Харесай

Програмисти: НАП неправомерно налага лицензиране на фирмения софтуер

Защо Националната организация по приходите (НАП) на процедура постанова лицензионен режим на софтуерите, с които работят компаниите. Според Наредба 18 компютърните стратегии, които обработват информация за продажбите, би трябвало само да се афишират пред Национална агенция за приходите, която ги вписва в указател. Това неодобрение показаха програмисти и представители на бизнеса на извършената във вторник полемика с финансовия министър Владислав Горанов по проблемите, които основава отсрочената с 6 месеца Наредба 18. 

" Национална агенция за приходите прави инспекции на софтуерите, което е доста повече от декларативен режим. На процедура е въвела регистрационен и даже лицензионен режим ", разгласи Иван Аржентински от Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ). 

Представителите на разнообразни сектори, които участваха в полемиката, показаха неодобрение, че Наредба 18 напълно не е за касовите апарати и постанова извънредно сериозна регулация на фирмения програмен продукт. " При което го прави по един стар и обезсърчителен метод, като постанова на компаниите внезапно да трансформират бизнес процесите си. Не може да искаш от всички да ползват ресторантския модел на работа ", уточни Аржентински.

Според него с условията си Национална агенция за приходите е причина българският бизнес да загуби конкурентоспособност пред задграничните си съперници освен поради сериозните вложения, които би трябвало да вложи в нови фискални устройства и в компютърни стратегии, само че и поради времето, което изисква осъществяването на новите правила.

" Вече две години компаниите са сложени в стресов режим. Вместо още първоначално да беше даден временен интервал от година и половина, периодите бяха накъсвани по за три месеца ", сподели Аржентински. На всичко от горната страна Национална агенция за приходите забранила да се вършат проби на новия програмен продукт, който се внедрява, с което още повече затруднила компаниите.

" Нямаше да е по този начин, в случай че някои ваши сътрудници не програмираха софтуерите с всевъзможни вероятни варианти ", отговори финансовият министър Владислав Горанов. По данни на Национална агенция за приходите в комерсиалната мрежа инспекторите постоянно се натъкват на манипулиран софтуер, който не отчита всяка продажба. " Надявам се, че ще пристигна време да си имаме доверие ", сподели Горанов. 

В момента в регистъра на Национална агенция за приходите са вписани 900 софтуери за ръководство на продажбите, така наречен СУПТО, регистрира шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова. Още 130 са в развой на инспекция, като 80 от тях били подадени в последната седмица. От началото на август всички компании в страната би трябвало да употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите, който е посочен в регистъра на НАП„

От Асоциацията на индустриалния капитал настояват да се разшири достъпът до различните на СУПТО режими. Засега освободени от вписване на СУПТО са единствено електронните магазини и компаниите, които употребяват комплицирани ERP-системи за ръководство на бизнеса си, само че при изискване, че продажбите им в брой са под 5% от целия оборот.  Според АИКБ обаче доста малко компании може да се възползват от това облекчение. От БСК упорстват да се почисти дефицията за СУПТО, с цел да няма друго пояснение от данъчните, съгласно които това е всяка автоматизирана обработка на данни, свръзана с продажби.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР