Защо мързелът, завистта и други човешки недостатъци могат да бъдат

...
Защо мързелът, завистта и други човешки недостатъци могат да бъдат
Коментари Харесай

Лоши черти от характера, които ни помагат

Защо мързелът, завистта и други човешки дефекти могат да бъдат потребни?

Леност

На пръв взор наподобява, че мързелът е неприятна линия на характера. Всъщност тя може да служи като добър маркер за индивида. Например, мързелът е в положение да помогне да се дефинира какво е в действителност значимо за вас в живота и какво не. Ако ставате всяка заран за работа, а извънредно ви мързи, тогава това е мотив да се замислите да промените работата си. Същото важи и за взаимоотношенията: когато е мъчно човек да направи нещо за половинката си (да речем да отиде да напазарува), това е сигнал за отмалялост от колегата. По този метод мързелът е един тип несъзнателен филтър, който разделя значимото от незначителното. Между другото, познаването на този принцип е потребно освен за самоанализ, само че и за връзка с децата. Ако едно дете, да вземем за пример, мечтае да стане артист, само че го мързи да върви на уроци по литературата, тогава то би трябвало да се стимулира не с висока оценка, а с простата логичност: в случай че не знаеш добре литературата и не се стремиш към висок резултат на изпита, то е малко евентуално да постъпиш в театралното висше учебно заведение.

Гордост

Високомерието и гордостта постоянно са осъждани, само че нерядко гордостта оказва помощ на хората да съблюдават и поддържат своите морални правила и правила в живота. Ако си спомните античните нещастия, доста от героите в дейностите си са били ръководени от гордостта: тя им дава мощ да не се предават пред враговете и да се борят за идеалите си до дъно. Предвид замъгляването на моралните граници в актуалния свят, гордостта не наподобява толкоз неприятно качество.

Инфантилност

В обстановка, в която мислите за рецесии, потокът от вести и неплатените ипотеки скапват живота на огромен брой хора, можем единствено да завиждаме на хората с малко инфантилност. Може би те не доближават тези висоти на кариерата, които други реализират, само че доста компликации в живота възприемат и претърпяват по-лесно и би било добре да се поучим от тях. Хубаво е да имате другар с тази линия на характера, с цел да можете да се отпуснете в неговата компания и да отвлечете вниманието си от безкрайната суетност.

Егоизъм

Безкористността е добра, само че постоянно помагайки на други хора вършим това в ущърб на самите себе. Непоисканата помощ или несъразмерната угриженост постоянно провокират неспокойствие у приемащата страна, и несъмнено, всичко това изисква доста мощ от лицето, което желае да „ помогне на близък си “: Много постоянно такива обстановки се случват в връзките сред майката и детето. И тук идва времето на здравия нарцисизъм или на инстинкта за самозапазване: да не забравяте за себе си, отдавайки се безусловно и без излишък. Първо, бързо ще ви свършат силите и няма да можете да помогнете никому и на второ място, вашият личен живот е с огромна стойност, която не би трябвало да забравяте.

Лек цинизъм

Психиката е неповторимо нещо, което в доста случаи е в положение да развие механизми за пригаждане на човек към действителността. Така да вземем за пример, лекият цинизъм, който се появява при хората към 30-те години, им оказва помощ да се приспособяват към обкръжаващата ги реалност. Без това надали е допустимо да се съществува в актуалното осведомително пространство, когато всеки ден чуваме за трагични произшествия по целия свят. Така че, не обвинявайте прекалено много циниците: като предписание, това, което те показват, е просто защитна реакция, която се появява заради боязън от заобикалящата ги реалност.

Завист

Невинаги да се движим напред е разследване от желанието ни да станем по-добри, доста постоянно това причина за това е завистта.

Например, в случай че едно лице се нервира тъй като различен чиновник незаслужено е нараснал в кариерната стълбица, завистта може да го накара да отиде в друга компания и да направи всичко допустимо, с цел да стигне стремежи висок пост. Именно тази линия на характера е типична за доста креативен хора: какъв брой романа са написани от класици, които завиждат на своите съперници, даже е мъчно да си представим. Владимир Набоков (въпреки че е крил това) завиждал на славата и въздействието на Фьодор Достоевски и в книгите си постоянно влизал в задочни полемики с него. В резултат на това светът получи няколко блестящи произведения, макар че, както знаем, завистта не е най-хубавата човешка линия.

Максимализъм

Той може да бъде и рисков, само че без това качество е невероятно да си представим всеки същински надарен човек. Ако вземем някоя изключителна фигура в изкуството или науката, ще забележим, че той е максималист – най-малко по въпросите, свързани с главната цел в живота му. Тази присъща линия ви оказва помощ да бъдете целенасочени и да постигате задачата си на всяка цена; да защитавате моралните и жизненоважни правила, като не обръщате внимание на заплахата и минусите на определената позиция. Като цяло не е най-лошата линия, макар че от време на време ни плаши и лишава всичките ни сили.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР