Защо едни хора са по-предпочитани от комарите от други? Въпросът

...
Защо едни хора са по-предпочитани от комарите от други? Въпросът
Коментари Харесай

Ново 20! Ухапването от комар зависи от кръвната група

Защо едни хора са по-предпочитани от комарите от други? Въпросът от десетилетия мъчи учените.

Известни са над 3000 типа комари по света, като някои от тях хапят хората. Знае се, че единствено женските комари го вършат, тъй като се нуждаят от кръв, която е източник на протеини за техните яйца. Ухапването се случва през хобот на насекомото и след това може да се появи сърбеж или отичане, даже алергична реакция, а има заплаха и от преместване на болести.
-->
Причините едни хора да са желани от комарите пред други са били обект на редица проучвания.  Предполага се, че аргументите могат да бъдат свързани с телесната миризма, цвета на кожата, температурата и микробите, които живеят по кожата.

Също по този начин може да повлияят въглеродния диоксид, издишван от хората, алкохола или храната, която се употребява. Като цяло проучванията демонстрират, че по-често биват ухапвани бременните дами, хората с висока телесна температура, които се потят, имат избрани микроби по кожата или тези, които имат по-тъмна кожа.

Не може да се откри сигурно повода, тъй като има химични субстанции, които притеглят избрани комари, а отблъскват други. Трудно е да се дефинира и тъй като тялото на индивида създава разнообразни химикали съгласно събитията. Всички хора отделят при издишване топлота, влага и въглероден диоксид. Това притегля комарите, само че остава въпросът за какво едни са желани, а други не толкоз.

Има проучване, съгласно което колкото повече въглероден диоксид се отделя, толкоз повече са привлечени комарите. Това може да е поради по-голямата телесна маса.

Същевременно не може да се каже дали, в случай че сме по-слаби, ще се избегне вниманието на комарите, тъй като е известно какъв брой постоянно децата биват ухапвани.

Има изследване и за връзката сред ухапванията и кръвната група. Оказва се, че тези с група А са по-малко привлекателни, а тези с група 0 са желани два пъти повече от комарите. Затова пък се оказва, че в случай че комарът посредством ухапването болести с малария, хората от група 0 ще я изкарат по-леко, в сравнение с тези с други кръвни групи. Друго наблюдаване на учените във връзка с комарите е, че хората, които са пили бира, са по-привлекателни за тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР