Защитниците на човешките права от Access Now цитираха венецуелски активисти,

...
Защитниците на човешките права от Access Now цитираха венецуелски активисти,
Коментари Харесай

Венецуела започна да блокира директните Tor връзки и скрития трафик до бриджовете

Защитниците на човешките права от Access Now цитираха венецуелски деятели, които сигнализираха, че държавният провайдър на Венецуела CANTV е почнал да блокира достъпа на жителите до анонимната мрежа Tor. Блокирането се реализира на доста високо софтуерно равнище.
Властите на Венецуела затрудняват и блокират достъпа до редица интернет запаси и жителите на тази страна са принудени да намират способи да се оправят с този проблем Така да вземем за пример, неотдавна бяха блокирани уеб страниците на някои известни издания, в това число El Nacional и La Patilla. Най-често за заобикаляне на блокировките се употребява Tor.

Предишните опити за онлайн цензура можеха да бъдат пренебрегнати доста елементарно. Достатъчно бе да се трансформират DNS настройките и вместо локалния венцуелски сървър да се употребява някой интернационален. Например DNS сървъра на Гугъл или на Cloudflare (1.1.1.1). Но в този момент този способ не оказва помощ. Ето за какво потребителите започнаха да употребяват VPN услуги и Tor. На диаграмата, показана нагоре ясно се вижда внезапното повишаване на Tor трафика. Вероятно това е и повода държавните регулатори да стартират да блокират Tor мрежата.

„По всичко проличава, че държавното управление на Венецуела е намерило метод да реализира прекомерно комплицирано блокиране. Методът работи освен при пряк достъп до Tor възлите, само че и при бриджовете, които по принцип би трябвало да се оправят с блокиранията от сходен тип“ – сподели Меланио Ескобар (Melanio Escobar), венецуелски IT експерт и публицист. „Нашето държавно управление е на път да затвори интернет, както направиха Китай и Иран„.

Активистите от антиблокиращото придвижване VE sin Filtro обявиха, че CANTV сполучливо блокира освен чистите директни включвания към Tor мрежата, само че и към бриджовете obfs3 и obfs4. Засега надеждно работи само спомагателният транспортен протокол meek.

Meek употребява техниката domain fronting , даваща опция за маскиране на запитванията до Tor мрежата по подобен метод, че трафикът става подобен на трафика на запитванията към Гугъл. Но да не забравяме, че Гугъл неотдавна забрани domain fronting посредством своите сървъри. Тази техника по-подробно е показана на следната илюстрация:

VE sin Filtro даде обещание, че напълно скоро ще разгласява своя специфичен доклад за техническите детайлности на метода, употребен от управляващите за блокиране на скрития obfs3 и obfs4 трафик.

От 2016 година Венецуела претърпя няколко талази от публични митинги. Причината е внезапното утежняване на общественото и икономическото състояние на жителите на тази страна. Във връзка с тези събития управляващите на Венецуела оповестиха изключително състояние и задържаха редица деятели. Включително и интернет деятели и IT експерти, изразяващи антиправителствени отзиви в интернет пространството. Един от тях е деятелят Джеймс Криоло (Jaimes Criollo), който бе хвърлен в пандиза и малтретиран, до момента в който не издаде паролите за своите сметки.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР