Защитеният белоглав лешояд Арда е открит мъртъв в периферията на

...
Защитеният белоглав лешояд Арда е открит мъртъв в периферията на
Коментари Харесай

Кой застреля легендарния Арда? Откриха го мъртъв край Истанбул

Защитеният белоглав лешояд Арда е открит мъртъв в периферията на Истанбул. Птицата, чийто обсег на крилете доближаваше 3 метра, е открита от турски еколози в Чаталджа след сигнал на българските специалисти по запазване на лешоядите, че сателитното следене показвало, че Арда е в неволя. Установено е, че лешоядът е прострелян смъртоносно, посочва DHA, представена от 24rodopi.

Води се следствие.
-->
Арда е птица от региона на Източните Родопи, която специалистите на Българското сдружение за отбрана на птиците наблюдават от лятото на 2016 година благодарение на особено подложен предавател. Легенди се носеха за дългите пътешествия на величествената птица.

Благодарение на получените данни екипът научаваше за странстванията на Арда в Иран и Саудитска Арабия. През  есента на 2016 година, едвам няколко месеца след слагането на предавателя, Арда изненада сдружението с първото си документирано дълго странствуване. Тогава младият лешояд доближи до Арабския полуостров и прекара зимата в Саудитска Арабия. След това вместо да се върне в родните Източни Родопи, избра за лятна дестинация региона на Североизточна Турция наоколо до границата с Грузия и Армения. Птицата направи и няколко къси визити в Армения. В края на 2017 година Арда стартира още веднъж да се движи на юг и посрещна Нова Година в Арабската пустиня.

Генералната дирекция на отбрана на природата и националните паркове са подхванали дейности за определяне на стрелците в Чаталджа и тяхното задържане.

Районът, в който е открита птицата, е обичано място на жителите на Истанбул за разходка и пикник в гористата околност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР