Защитата на личната поверителност онлайн изглежда става все по-трудна задача

...
Защитата на личната поверителност онлайн изглежда става все по-трудна задача
Коментари Харесай

Как да скриете IP адреса си



Защитата на персоналната дискретност онлайн наподобява става все по-трудна задача в днешно време. Един от най-големите проблеми е, че когато сърфирате в интернет оставяте след себе си диря – вашият IP адрес.

Ако живеете изискванията на наказателен режим това би могло да е рисково или пък дразнещо, в случай че избират онлайн интензивностите ви да бъдат загадка. Не питаме защо… За благополучие налице са способи да “заглушите” тази информация. Ще ви покажем по какъв начин бихте могли да скриете своя IP адрес.

Прочетете още: Основни стъпки за цялостна онлайн анонимност

Използвайте VPN
Вероятно най-лесният метод да скриете своя IP адрес е посредством VPN. Т.нар. виртуални частни мрежи (Virtual Private Network) ви прикриват употребявайки друго IP, което е очевидно за външния свят. Адресът може да се намира където и да е по света, стига употребяваната услуга да има съответното покритие. Този метод постоянно се употребява заобикаляне на рестрикции за достъп до наличие.

VPN-ите също по този начин криптират данните до сървърите, които посещавате, което дава в допълнение равнище на отбрана.

Браузърът Opera да вземем за пример разполага с такава вградена функционалност. Налице са и редица други платени и безвъзмездни други възможности.

Използвайте прокси сървър
Този способ е сходен на гореописания. Прокситата разрешава посредством логване да “заемате” различен IP адрес.

Те обаче крият и повече опасности спрямо положителните VPN уеб сайтове. Известни са случаи, когато самите проксита са били употребявани за следене. Също по този начин при тях осведомителният поток не е криптиран.
Използвайте браузъра Tor
За доста хора Tor е синоним на онлайн анонимност. С годините този браузър се трансформира в най-популярното решение за тези, които не желаят техните дейности да бъдат следени от държавни управления, корпорации и хакери.

Tor е с отворен код и може да бъде свален гратис от интернет. Той употребява сървъри на доброволци за препредаване на връзката по целия свят, което доста затруднява следенето ѝ.

Емблемата на Tor е луковата глава, чиито пластове съставляват равнищата на криптиране, които в допълнение пазят данните (и евентуално пълнят със сълзи очите на тези, които се пробват да ви следят).

Огромен минус на описаната система, както може да се чака, е по-бавната работа.

По-параноичните консуматори на Android имат мотив за наслада. Те могат да смъкват Tor за своят смарт телефон или таблет. Приложението се споделя Orbot. To също е гратис и предлага идентично равнище на сигурност.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР