Зашеметяващо ново изображение, заснето от сателита Aqua на НАСА, показва

...
Зашеметяващо ново изображение, заснето от сателита Aqua на НАСА, показва
Коментари Харесай

Предвестник на края: ледени водовъртежи в Арктика си простират на стотици километри

Зашеметяващо ново изображение, снимано от спътника Aqua на НАСА, демонстрира голяма маса от топящ се морски лед, който се върти в елегантни пасажи към съветския полуостров Пянгин в Арктика. Въпреки неописуемата хубост на изображението, то е и тъмно увещание за човечеството, че резултатите от изменението на климата стават все по-силни и по-опасни всяка година.

Имайте поради, че фотографията е направена от спътник на 28 май. Тогава учените съумяха да създадат фотография на ослепително ледено зрелище, което кръжи към Охотско море и се простира на стотици километри, близо до брега на заснежения съветски полуостров Пягин, пише Space. По-късно изображението беше оповестено от Земната обсерватория на НАСА.

Тези ефирни бели водовъртежи се появяват тук всяка година и са формирани от топящ се морски лед, носен от океанските течения. Изследователите означават, че полуостровът в действителност е „ гореща точка “ за тези типове водовъртежи, защото студеният въздух и прясната вода, вливащи се в морето от реките, в действителност способстват за образуването на изключително пълен морски лед. Част от този лед към момента може да се види на изображението наоколо до северния бряг на полуострова.

През пролетта и лятото, когато морският лед се топи, счупените части лед се изтласкват на юг от вятъра, съгласно откривателите на НАСА. Така те попадат във водовъртежните океански течения, основани от група дребни острови, ситуирани на юг от главната суша.

Любопитно е, че основаните ледени вихри могат да бъдат с разнообразни причудливи форми и размери. Например през декември 2022 година внезапно захлаждане в Обединеното кралство сътвори доста дребни водовъртежи или както ги назовават ​​още „ ледени палачинки “ в Шотландия.
 арктически морски лед Сателитно изображение на ледени водовъртежи в Охотско море Снимка: NASA
По-големите вихри могат да се задържат няколко месеца и от време на време да се реалокират на юг чак до Япония. Например през 2018 година край крайбрежията на Хокайдо бяха следени няколко огромни водовъртежа, всеки от които доближаваше невероятните 50 километра.

Изследователите видяха, че водовъртежите се появяват по-рано всяка година, защото през зимните месеци в Арктика се образува по-малко морски лед, а това, което има, се разпада по-рано заради изменението на климата.

Учените означават, че на 6 март Арктика е достигнала своя годишен оптимален размер на морския лед - уви, той стана 6-ият най-нисък в историята. Изследователите също по този начин видяха, че от този момент морският лед в Охотско море се топи по-бързо, в сравнение с в останалата част на Арктика, само че аргументите към момента не са ясни.

Резултатите от изследване, оповестено през февруари 2023 година, демонстрират, че размерът на морския лед в Охотско море е намалял с към 9% през десетилетието от 1979 до 2010 г. В Арктика морският лед също изчезва, заради което учените се притесняват, че човечеството скоро ще би трябвало да се изправи пред следствията от изменението на климата и затоплящата се планета.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР