Заседанието на Комисията по енергетика в парламента, на което трябва

...
Заседанието на Комисията по енергетика в парламента, на което трябва
Коментари Харесай

Закриха заседанието за сделките на Булгаргаз в парламентарната комисия по енергетика

Заседанието на Комисията по енергетика в Народното събрание, на което би трябвало да приказват за забавни покупко-продажби на „ Булгаргаз ”, направени на Държавната газова борса на 4 февруари, 2022 година, в последна сметка беше закрито за медии.

На съвещанието са поканени да приказват министърът на енергетиката господин Александър Николов, изпълнителните шефове на БЕХ, " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", " Газов хъб Балкан " ЕАД, ръководителите на КЕВР и ДАНС. Но то беше засекретено с претекст, че ще бъде казана класифицирана информация.
Павлов след 5-часов разпит: Нашата цена на газа е измежду най-ниските - за това ли да се тормозя?
Не съм упрекнат в нищо - просто трябваше да обясня целия пазар и процесите на прокуратурата. Отговорил съм на всички въпроси и нямам ник...
Прочети повече
Представителите на ГЕРБ желаеха съвещанието да бъде намерено. Росица Кирова уточни, че е редно обществото да знае дали и на какво съображение новия началник на " Булгаргаз " е продал газ на компанията, за която е работел преди този момент, само че без да загатва имена. Става въпрос за изпълнителния шеф на сдружението Людмил Йоцов, който пристигна в " Булгаргаз " от " МЕТ Енерджи ". Бившият енергиен министър Румен Овчаров сподели и пред bTV, а и пред Нова телевизия в границите на два дни следното: " Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и от кое място докара другите количества? През това време не е имал импорт. Този газ е взет единствено от едно място - това място е " Чирен ". Има единствено два разновидността тези количества да бъдат изтъргувани. Единият е посредством Програмата за реализация на количества и втория е с Плана за дейности при изключителни обстановки. И двете се случват през " Булгаргаз ".

Енергийният министър Александър Николов обаче сподели, че имало покупко-продажби за съвсем двойно по-малко количество - 37 400 мегаватчаса. След това пристигна изявлението на Овчаров по Нова телевизия.

Става въпрос за борсови покупко-продажби, каква загадка, попита някогашният енергиен министър Теменужка Петкова. А различен някогашен енергиен министър – Делян Добрев, изиска най-малко да се каже на кои компании е продавала " Булгаргаз ".

Междувременно прокуратурата разгласи, че има две досъдебни производства за длъжностни закононарушения, касаещи енергетиката ни. Първото касае КЕВР, а второто е поради " Булгаргаз " и вероятно неизгодни газови покупко-продажби – ПОДРОБНОСТИ ТУК!
КЕВР почва инспекции на газови покупко-продажбите за първата седмица на февруари
Всичко, което се е случвало като покупко-продажби на " Газов хъб Балкан " ЕАД сред 1 и 7 февруари, 2022 година, ще бъде тествано от КЕВР. Това съ...
Прочети повече
 

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР